HomeActualitateEducatie

„După Revoluție s-a distrus totul, inclusiv învățămîntul, fără să se mai pună nimic în loc!”

Aprecierea este făcută de profesorul Ioan Ciocoiu (foto), proaspăt pensionar. Dascălul din Bălușești a adunat 37 de ani la catedră, 12 ani de directorat și 16 ani în administrația publică. Fiul său, Ionuț Ciocoiu, predă istoria la Colegiul Național „Roman-Vodă”, unde, pe 11 mai, va avea loc revederea de 45 de ani a promoției 1967, a tatălui său.

 

Ziua de 23 aprilie, cînd profesorul Ioan Ciocoiu a ieșit la pensie, a fost una plină de nostalgie. „Îmi beam cafeaua afară și, văzînd copiii cum merg la școală, mi-au dat lacrimile„, își începe povestea profesorul Ciocoiu. Dascălul nu este cuprins numai de regretul că s-a despărțit de copiii alături de care, timp de 37 de ani, a pătruns tainele istorie, ci și de sistemul de învățămînt. „Școala era mai bine organizată înainte de 1990. Exista o legislație stabilă. Elevii și cadrele didactice știau din timp ce examene aveau de dat. În școli existau cadre didactice calificate. Acum, legile se schimbă ca vremea și asta nu a adus beneficii copiilor și dascălilor. Școala nu fabrică mașini de teren, șlefuiește copii care trebuie să devină oameni. S-a dat libertatea plecării dascălilor calificați și titulari din școli fără nici un fel de rațiune, care a atîrnat greu în pregătirea copiilor„, a spus profesorul Ciocoiu.

 

Profesorul Ioan Ciocoiu, 16 ani în fotoliul de primar

 

Născut în satul Bălușești, profesorul Ioan Ciocoiu a predat în toate școlile gimnaziale din comuna natală, iar 12 ani a fost directorul Școlii Icușești.  „În 1989, mi-am dat demisia din învățămînt. Cîteva luni mai tîrziu, la presiunea părinților din comună, am revenit din nou în școală pînă în 1992, cînd am candidat la alegerile locale. Am vrut să fac această schimbare cu gîndul că în comună erau șapte școli. Vroiam să fac investiții în ele, să le dotez. Cea mai mare dezamăgire pe care am avut-o a fost că, după Revoluție, s-a distrus totul, inclusiv învățămîntul, fără să se mai pună nimic în loc„, spune profesorul Ciocoiu.

Odată cu încheierea mandatului de primar, în 2008, profesorul Ioan Ciocoiu s-a reîntors la catedră. „M-a durut ce am găsit la revenirea în școală. Practic, am asistat la experimente care se fac pe copiii noștri, fără ca cineva să se întrebe ce vor face acești copii cînd vor termina școala„, a spus pensionarul.

 

„Conflict” istoric între tată și fiu

 

Profesorul Ciocoiu a vrut să se facă inginer chimist, însă și-a schimbat apoi opțiunea. Elev al Liceului „Roman-Vodă” (LRV), Ioan Ciocoiu s-a reorientat către istorie, care, la acea vreme, era predată cu exigență de „Atila”, adică de profesorul Ovidiu Rusu, care a format generații de elevi. Reîntîlnirea elevului Ioan Ciocoiu cu profesorul Rusu va avea loc pe 11 mai, cînd promoția 1967 a LRV, va fi chemată, după 45 de ani, în bănci. Dacă profesorul Ciocoiu a pus catalogul în cui, fiul său, Ionuț Ciocoiu se află la începutul carierei de dascăl. Ionuț Ciocoiu predă, la actualul Colegiu Național „Roman-Vodă”, aceeași disciplină ca și tatăl său. Cum istoria este o disciplină care suscită interpretări diverse, între tată și fiu apar mereu dicuții în contradictoriu. „Discut deseori cu fiul meu despre anumite probleme pe care le ridică această disciplină și, uneori, avem păreri diferite. Ne consultăm, studiem, pentru că istoria trebuie analizată cu documente și predată în așa fel încît copilul să nu rămînă cu idei greșite pe care cu greu le va înlătura„, explică profesorul Ciocoiu.

 

De la catedră, la munca pe cîmp

 

Începînd din anul 2000, familia Ciocoiu deține o societate agricolă care a luat în arendă 180 de hectare de teren. „Soția a lucrat la IAS. Am făcut toată familia cursuri de specializare în agricultură și zootehnie. După ce am luat pămînt în arendă, ne-am cumpărat și un tractor și facem agricultură„, spune profesorul. Acesta spune că, pe lîngă munca la cîmp, va găsi timp să se bucure de tot ce nu a putut face cît timp a fost prins în viața școlii și a administrației. Chiar dacă a ieșit la pensie, profesorul Ioan Ciocoiu nu va neglija copiii din comună, cărora le-a făcut o promisiune: „Le-am spus că voi trece săptămînal pe la școală să văd ce fac, ce rezultate obțin. De copii nu mă pot despărți niciodată„, a spus proaspătul pensionar.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Profesorul 13 ani ago

    Era mai organizata. Banii, se strangeau de comitetul clasei si se dadea factura. Acum, se strang, de catre domnul diriginte, care este subiectul articolului publicitar.