Drogurile ușoare fac ravagii și la sate

Tot mai mulți tineri ajung la spital după ce consumă produse etnobotanice. În medie, în fiecare lună, zece persoane ajung la spital, declarînd că li s-a făcut rău după ce au consumat astfel de substanțe. Cele mai multe cazuri sînt în rîndul adolescenților.

 

 

Consumul de substanțe etnobotanice a ajuns, pentru tot mai mulți adolescenți, distracția preferată la sfîrșit de săptămînă. Din nefericire, organismul acestora nu face față efectelor extrem de nocive ale acestor substanțe, așa că, inevitabil, ajung la spital pentru îngrijiri medicale. Fenomenul se extinde și la persoane cu vîrste de pînă la 35 de ani, iar „moda” consumului de etnobotanice a ajuns și în mediul rural. Din păcate, lipsa unei legislații coerente și a unor măsuri energice face, de cele mai multe ori, ca acești consumatori să nu poată fi sancționați în nici un fel.

 

Distracție periculoasă

 

Cel mai recent caz s-a înregistrat marți, 24 aprilie, cînd paramedicii romașcani au fost solicitați să intervină la Valea Ursului, la o persoană intoxicată cu substanțe psihoactive. Un bărbat de 30 de ani s-a prezentat la dispensarul din sat, unde a declarat că ar fi consumat, pe lîngă alcool, și substanțe etnobotanice, el fiind transportat la spital, unde i s-au acordat îngrijiri medicale. Cadrele medicale de la Spitalul de Urgență Roman, după ce i-au acordat îngrijirile necesare lui Ionel G., au anunțat Poliția. Polițiștii romașcani au vorbit cu tînărul și au întocmit documentele aferente, apoi au trimis dosarul către Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, instituția care are competența necesară pentru a soluționa astfel de cazuri.

„Vom face verificările specifice, la fel ca și în celelalte cazuri pe care le monitorizăm. Numărul dosarelor pe care le avem în lucru pentru astfel de cazuri a scăzut în comparație cu anii 2010 și 2011. Scopul nostru este să găsim sursa de alimentare cu substanțe care au efect psihotrop, iar acest lucru presupune o activitatea laborioasă, ale căror rezultate se văd în timp”, au afirmat reprezentanții Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț.

Bărbatul din Valea Ursului nu avea nici o ocupație, este cunoscut în zonă ca o persoană cu probleme psihice și are un trecut dubios. În urmă cu mai mulți ani, a plecat la muncă în străinătate, însă a ajuns la pușcărie pentru că și-a agresat soția. Marți, după ce a primit îngrijiri medicale, bărbatul a plecat acasă ca și cum nu s-ar fi întîmplat nimic.

Un alt caz șocant s-a petrecut pe 8 martie, cînd o adolescentă de 16 ani, din comuna Doljești, a fost găsită leșinată în cadă de către rude, după ce ar fi consumat etnobotanice.

Cadrele medicale spun că, în lipsa unor testări care să confirme clar că e vorba de consum de etnobotanice, nu pot lua nici o măsură. Recent, medicul Mircea Coadă, managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, susținea inițierea unui program național de sănătate prin care centrele de primire urgențe din spitale să fie dotate cu truse speciale care să conțină teste pentru depistarea substanțelor etnobotanice.

„Luna aceasta, la Centrul de Primire Urgențe s-au prezentat 12 persoane care au declarat că li s-a făcut rău după ce au consumat etnobotanice. În medie, lunar, la spital se prezintă zece astfel de pacienți. În majoritatea cazurilor este vorba de consumatori diferiți, care provin atît din mediul urban, cît și din mediul rural”, a declarat medicul Maria Tălmăcel, coordonatorul Centrului de Primire Urgențe din cadrul spitalului.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!