HomeNeamt

Drogurile l-au dus la închisoare

A vrut să să bucure de plăcere, dar a ajuns să fie ridicat de DIICOT. Este povestea unui tînăr care a căzut pradă drogurilor. Acum, acesta se recuperează la Centrul Antidrog Neamț. Ca el, în județ mai sunt aproximativ o sută de persoane.

 

 

A vrut să încerce senzații noi, dar a plătit pentru acest lucru cu libertatea și cu un an din viață. Este povestea unui consumator de droguri, readus pe calea cea bună de specialiștii de la Centrul Antidrog Neamț.

George are 24 de ani și spune că este student la o facultate cu renume din Iași. După cum însuși spune, George a consumat cannabis timp de doi ani. „Avînd în anturaj persoane care vindeau droguri și cîțiva amici consumatori, nu am făcut decît să intermediez vînzarea unor cantități mici, cu intenția de a face mici favoruri. Drept consecință a faptelor mele, într-o dimineață, la ora 6.00, am fost ridicat din camera de cămin, de către DIICOT, am fost percheziționat și arestat sub acuzațiile de trafic de droguri de risc (se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani), deținere de droguri de risc în vederea consumului și grup infracțional organizat (5 – 20 de ani). După 62 de zile de arest preventiv, cheltuieli cu avocații, cu vizitele pe care mi le făceau părinții, m-au eliberat pentru a fi cercetat în stare de libertate, cu recomandarea de a mă prezenta la centrul antidrog pentru consiliere„, povestește George momentele prin care a trebuit să treacă din cauza drogurilor.

În toată această perioadă am lipsit de la cursuri și nu am putut să mai finalizez anul universitar. A trebuit, apoi, să-mi amîn finalizarea studiilor cu un an de zile, deoarece am pierdut locul la buget și a trebuit să strîng bani pentru a plăti taxa de școlarizare. Din cauza sumelor mari de bani pe care le-au plătit părinții mei pentru cheltuielile de judecată, nu au avut cum să-mi plătească și această taxă, dat fiind faptul că nu sînt singurul copil, iar ei au un salariu minim pe economie„, a mai spus George.

Tînărul, care a învățat o lecție dureroasă din tot ce i s-a întîmplat, a zis că s-a apucat să consume droguri din curiozitate, la îndemnul unor prieteni. „Eram conștient că făceam ceva greșit, dar am continuat din cauza anturajului„, își amintește George. Spre deosebire de alți consumatori, George a reușit să se ascundă de cei din jur, familia aflînd că el este consumator și intermediar abia după ce el a fost ridicat de DIICOT. „Cînd eram sub influiența drogurilor, mă simțeam relaxat, mă detașam de problemele pe care le aveam„, a decris George senzațiile oferite de consumul de cannabis.

Încetarea consumului a fost făcută brusc, odată ce a fost dus în detenție: „Primele trei săptămîni au fost cele mai grele. Cu trecerea timpului, mi-a fost mai ușor, mai ales că am participat la ședințele de consiliere de la Centrul Antidrog. În plus, mă gîndesc la familia mea și la planurile de viitor pe care le am„.

George este de părere că statul ar trebui să fie mai implicat în stoparea acestui fenomen și că ar trebui înființate mai multe centre de consiliere psihologică pentru cei dependenți de droguri și familiile acestora. În plus, îi sfătuiește pe toți tinerii să nu-și riște libertatea și cei mai frumoși ani din viață, pentru cîteva clipe de „plăcere iluzorie”.

George poate fi considerat ca personajul de  succes al activității Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț. Deși structura teritorială a Agenției Naționale Antidrog mai numără acum doar trei angajați, rezultatele nu se lasă așteptate. Pe lîngă zecile de acțiuni de prevenire, adresate mai ales elevilor, Centrul Antidrog Neamț are în atenție și consumatorii și familiile acestora. „Pe parcursul anului 2012, perioada ianuarie – august, au fost realizate 100 de intervenții personalizate – servicii de management de caz, informare, evaluare, consiliere, integrare socială – pentru persoanele care au solicitat asistență la sediul centrului. Beneficiarii acestor servicii au vîrsta cuprinsă între 14 și 32 de ani, înregistrîndu-se cu consum de alcool, tutun, canabis și substanțe noi cu proprietăți psihoactive„, a afirmat Tiberius Agafiței, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț.

Persoanele care au nevoie de consiliere din partea specialiștilor pot suna, gratuit la numărul de telefon 0 8008 700 700, de luni pînă vineri, între orele 8.00 și 16.00.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • blabla 10 ani ago

    Nu inteleg cum ati facut voi legatura intre dependenta si consumul de canabis. De asemenea, nu vad conexiunea intre poza pe care ati pus-o si situatia tanarului astuia? E vina lui ca facut ce a facut si acum e la dezintoxicare din cauza comportamentului sau (are de ales intre inchisoare si asta), nu din cauza ca e dependent…