Două intervenții în două ore ale jandarmilor, după apariția unui urs la Tazlău

HomeActualitate

Două intervenții în două ore ale jandarmilor, după apariția unui urs la Tazlău

Joi, 5 mai, în jurul orei 21.10, în urma unui apel la 112, un echipaj de jandarmerie din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil a fost direcționat în localitatea Tazlău, unde a fost semnalată prezența unui urs în apropierea unei gospodării, informează Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț.

Ajunși la locul sesizării, jandarmii au constatat că ursul nu mai era prezent în zona indicată, dar, împreună cu echipa de intervenție constituită, au rămas în zonă. Localnicii au fost anunțați despre pericol de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț prin mesaj RO-ALERT. La fața locului au fost prezenți reprezentanți ai Primăriei Tazlău, Serviciului de Voluntariat pentru Situații de Urgență Tazlău, un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul ISU Neamț și un echipaj de poliție.

În jurul orei 23.00, un alt apel la 112 semnala din nou prezența ursului în curtea unei gospodării. Și de această dată, echipajul de jandarmerie direcționat la locul sesizării nu a putut confirma prezența ursului în apropierea gospodăriei. Pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent, forțele de intervenție au mai rămas în zonă pentru o perioadă.

„Având în vedere prezența tot mai des întâlnită a urșilor în apropierea gospodăriilor, în căutare de hrană, recomandăm cetățenilor să nu lase resturi menajere depozitate necorespunzător, să își asigure animalele și să evite deplasările după lăsarea întunericului”, au precizat reprezentanții Jandarmeriei Neamț.

Conform reglementărilor stabilite prin OUG 81 /2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, ca urmare a repartizării apelului prin 112 sau a sesizării prin altă modalitate, Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț trimite de îndată la fața locului un echipaj de intervenție și înștiințează și celelalte instituții cu atribuții în acest domeniu despre prezența ursului în zona lor de responsabilitate. Jandarmii asigură măsurile de ordine și de protecție a zonei în care s-au produs sau există pericolul de producere a unor situații care pun în pericol viața, integritatea fizică a persoanelor sau bunurile acestora prin delimitarea perimetrului și restricționarea accesului, îndepărtarea persoanelor care nu își justifică prezența și avertizarea populației prin semnale acustice și luminoase.

Totodată, jandarmii participă la organizarea și desfășurarea de acțiuni menite a alunga exemplarul de urs din zonă, iar în cazul în care acțiunea de îndepărtare nu poate fi dusă la bun sfârșit, asigură accesul și protecția personalului celorlalte instituții specializate de intervenție pentru imobilizarea exemplarului de urs prin tranchilizare, pe timpul desfășurării intervenției, mai precizează reprezentanții Jandarmeriei Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0