HomeSocial

Dosare grele și stufoase

Judecătorii trebuie să judece și cauze în care sînt prezentate dosare de sute de pagini. De regulă, aceste dosare sînt întocmite pentru infracțiuni economice.

 

 

Despre cît de mult durează procesele aflate pe rolul instanțelor românești știe toată lumea. Perioada între două termene poate depăși cu mult 30 de zile, dacă judecătorii au multe cauze de judecat în tot acest timp. Pe lîngă faptul că unii acuză sistemul de Justiție din România ca fiind nefuncțional, trebuie luate în considerare și alte aspecte, cum ar fi dosarele-mamut, care cîntăresc greu, la propriu.

Un astfel de dosar este acum pe rolul Tribunalului Neamț. Judecătorii trebuie să decidă dacă șapte inculpați – Cristinel Chifan, Mugurel Chitic, Cătălin Cojocariu, Stelian Pascal, Vasile Liviu Rusu, Ioan Savin Ciobanu și SC Forcris SRL – se fac vinovați de trafic de cereale și înșelăciune asupra bugetului statului. În dosar sînt 56 de părți, dintre care șapte inculpați, 26 de părți civile și 23 de părți vătămate.

Inculpații sînt bănuiți că ar fi făcut afaceri cu cereale în urma cărora ar fi prejudiciat statul cu 2.700.000 lei. Estimarea prejudiciului a fost calculată de Agenția Națională de Administrare Fiscală, dar, pînă acum, nu s-a făcut o expertiză de specialitate care să stabilească în clar cu cît au fost păgubite statul român și fiecare parte vătămată.

Dosarul a ajuns la Tribunalul Neamț pe data de 26 octombrie 2011, dar judecarea a fost amînată din motive procedurale, pentru că toți judecătorii cauzelor penale s-au abținut de la judecare. „Atît eu, cît și colegii maei, am judecat atunci cînd s-a cerut arestarea preventivă a inculpaților. Conform regulamentului de ordine interioară al instanțelor judecătorești, judecătorii care iau decizii atunci cînd este vorba despre arestarea preventivă sau prelungirea stării de arest preventiv nu pot judeca și cauza, deoarece se consideră că nu ar exista obiectivitate. De aceea, eu și colegii mei ne-am abținut. Acum, dosarul este judecat de un judecător care nu a mai avut de-a face cu dosarul„, a afirmat Iulian Mitorfan, judecător al Tribunalului Neamț.

Acesta a mai spus că dosarul este unul dificil, avînd în vedere multitudinea de persoane care vor trebui ascultate, probele care vor trebui văzute, precum și alte documente depuse la dosar. Un dosar care are 12 volume, adică în jur de o mie de pagini.

Următorul termen al procesului este pe data de 22 martie, dar există posibilitatea ca această cauză să fie regăsită pe lista de ședințe a Tribunalului Neamț multe luni de-acum înainte.

Volumul mare de muncă al unui judecător a fost reliefat și în raportul pe 2011 pe care l-a întocmit Judecătoria Roman. Anul trecut, încărcătura pe judecător a fost de 794 de cauze.

În total, peste 16.000 de dosare au fost înregistrate în 2011 la instanța de judecată din Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0