Prima paginăRoman

Donație pentru Colegiul Național „Roman-Vodă” de la pictorița Violeta Lăcătușu

Dimensiune text

Poeta, prozatoarea și pictorița Violeta Lăcătușu (foto) va dona trei tablouri muzeului Colegiului Național „Roman-Vodă”, găzduit de Casa Hogaș.

 

Cele trei lucrări vor fi donate în cadrul manifestărilor din luna septembrie, prilejuite de împlinirea a 140 de existență a liceului. Motivația donației este de natură sentimentală. „Am fost elevă a Liceului «Roman-Vodă». M-am reîntors în liceu ca profesor. Am o legătură de suflet cu liceul în care m-am format„, a spus donatoarea.
În două dintre cele trei tablouri pe care pictorița Violeta Lăcătușu le va lasă cu titlu de donație liceului, tema aleasă este peisajul, iar cel de-al treilea este o reprezentare abstractă. Fostă elevă a Liceului „Roman-Vodă”, Violeta Lăcătușu nu este la prima donație. Zestrea de carte a liceului a crescut și datorită unei donații de carte pe care scriitoarea a făcut-o în urmă cu cîțiva ani.
Violeta Lăcătușu se va alătura foștilor elevi roman-vodiști care se vor reîntîlni la jubileul liceului, programat în luna septembrie, moment care va fi marcat prin organizarea de activități culturale, artistice, științifice și sportive.

Violeta Lăcătușu a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, promoția 1967. Și-a început activitatea publicistică în 1970, prin cîteva eseuri despre opera lui Lucian Blaga, Nichita Stănescu și Ion Barbu în analele științifice ale universității ieșene. După 1990, a publicat eseuri în revistele „Cronica”, „Ateneu”, „Antiteze” și „România literară”. Primul roman, intitulat „Simurgul”, apărut în 1999, la Editura Junimea din Iași, apoi volumul de poezii „Inițieri astrale” (2003, Editura Crigarux) și romanele „Imprevizibilă este săgeata destinului” (2004), „Să crezi în imposibil” (2008).
Cel mai recent volum de versuri este „Prin universul holografic”, apărut în 2010.
La fel de talentată ca pictoriță, cît și ca scriitoare, este o prezență nelipsită de la anualele moldave ale artiștilor plastici din Roman, de la expozițiile de pictură și lansări de carte.

COMENTARII

WORDPRESS: 0