Prima paginăRoman

Doi constructori se bat pentru microhidrocentrală

Dimensiune text

Lucrările la microhidrocentrala de pe rîul Moldova sînt aproape de început. Ofertanții care vor să contruiască acest obiectiv trebuie să demonstreze că au capacitatea de a face față proiectului.

 

 

Construcția microhidrocentralei este aproape de a începe. Deocamdată, autoritățile îi verifică pe cei doi ofertanți care și-au exprimat intenția de a executa lucrările.
S-au cerut mai multe clarificări celor doi ofertanți, întrucît proiectul este unul destul de dificil și nu vrem, spre exemplu, să apară probleme tehnice pe care constructorul să nu le poată soluționa„, a afirmat primarul Laurențiu Dan Leoreanu (foto).

Proiectul microhidrocentralei are drept principale obiective producția de energie electrică și promovarea potențialului turistic și de agrement. Proiectul constă în bararea cursului de apă Moldova, la 250 de metri în aval de puntea pietonală spre Cotu Vameș, și crearea unui bazin de acumulare care să valorifice potențialul hidroenergetic al rîului Moldova printr-o microhidrocentrală.
Bazinul de acumulare va putea fi valorificat ca loc de agrement, fiind aflat în apropierea orașului.

Microhidrocentrala va fi amplasată pe rîul Moldova, în zona pasarelei pietonale ce face legătura între municipiul Roman și comuna Horia. Accesul la obiectiv se va putea realiza în două variante: din DN2 în DJ 207 B și, apoi, pe drumul local care ajunge la malul drept al rîului sau din strada Vasile Lupu, pe malul stîng al rîului. Bazinul de acumulare al microhidrocentralei va fi folosit și ca zonă de agrement, prin practicarea unor sporturi nautice. Contribuția financiară a bugetului local va fi de numai 2% din valoarea totală a proiectului, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată aplicată la valoarea totală. Costul total al investiției va fi de 4,1 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor venind de la Fondul European de Dezvoltare Regională.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0