HomeActualitateRoman

Doar cinci romaşcani recunosc că au câine

Taxa pentru deţinerea de câine a fost plătită, anul acesta, doar de cinci romaşcani, desi numărul celor care deţin un asemenea animal de companie este mult mai mare. Conform hotărârii de Consiliu Local privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2015, „taxa pentru câini este instituită pentru deţinătorii de câini de agrement şi de vânătoare, în următoarele cuantumuri: pentru primul câine de vânătoare este de 12 lei/an, iar pentru al doilea şi următorii este, de fiecare câine, de 25 de lei/an. Pentru primul câine de agrement este de 32 de lei/an, iar pentru al doilea şi următorii este, de fiecare câine, 40 lei/an. Prin câini de agrement se înţeleg câini ţinuţi şi crescuţi în locuinţă. Pentru câinii de agrement ţinuţi în apartamentele din blocurile de locuinţe este necesară avizarea prealabilă a asociaţiei de proprietari, care nu va admite în locuinţe câini de pază sau de vânătoare”, se precizează în legea locală.

Certificarea încadrării în categoria „de agrement” se va face în scris de Circumscripţia Sanitar Veterinară sau Asociaţia chinologică din Roman.

Sunt scutiţi de plata taxei deţinătorii de câini de agrement care locuiesc singuri, precum şi persoana care are calitatea de pensionar sau persoană cu handicap şi locuieşte singură. Deţinătorii de câini care fac obiectul taxării trebuiau să declare numărul şi categoria (vânătoare, agrement) până la data de 31 ianuarie sau în maximum 30 de zile de la data dobândirii în cursul anului.

Taxa pentru deţinere de câini trebuia plătită până la 31 martie pentru anul în curs sau în termen de 30 de zile de la dobândirea animalului.

În cazul în care deţinătorul patrupedului nu a plătit taxa, risca să fie amendat, însă autorităţile locale nu au dat nicio sancţiune, în principal din cauză dificultăţii de verificare a realităţii informaţiilor.

Banii din taxa pentru câine trebuie folosiţi pentru „sterilizarea câinilor maidanezi, combaterea câinilor hoinari care distrug vânatul pe fondurile de vânătoare ale Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Roman din vecinătatea municipiului Roman şi îmbunătăţirea activităţii de asistenţă şi tratament prin organele Circumscripţiei sanitar veterinare din Roman”.

Comentarii

WORDPRESS: 4
  • abc 9 ani ago

    am vrut sa mi inscriu patrupedul la primarie , mi s au dat 3 formulare de parca vroiam sa fac credit la banca pt casa … articolul nu spune ca fara cadastru al casei unde locuiesti nu poti duce la bun sfarsit declararea animalului..

  • cornel 9 ani ago

    Foarte multi caini nedeclarati.Pe str.M Viteazu la blocurile de la strada langa case,caini in lesa,fara lesa,in locuinta latra pana soseste stapanul de la servici.Nr de tel pt reclamatii!?

  • alex 9 ani ago

    Am avut un caine acum ani de zile,pe care l-am declarat pe propria raspundere la primarie,nici un act,foarte simplu la dat banul!Cand mi-a murit am cerut sa fiu scos de la plata si abia atunci a inceput panarama-certificat de deces,hartie de la medicul veterinar,de la asociatie.De asta pe cel care il am acum nu-l declar.Si sa fim seriosi vis-a-vis de destinatia banilor-Ajvps au fonduri proprii,sa le foloseasca,sa-i amendeze pe cei ce pescuiesc fara permis pe Moldova.Daca nu stiati,digul paralel cu varianta era teren de vanatoare,a fost o vara in care marii vanatori au impuscat o multime de caini acolo,unul chiar al unui amarat din cei cu case in zona!!!Barbati adevarati!

  • Pai daca este sa luam asa atunci nu o sa mai rezolvam niciodata problema cainilor ! Politia comunitara sa fie vigilenta si vor gasi destui detinatori de caini care isi plimba javra in parcu de joaca al copiilor .