Prima paginăActualitateNeamt

DNA extinde cercetările la Passavant

Dimensiune text

Alți doi reprezentanți ai firmei care ar trebui să termine stația de epurare de la Roman au fost puși sub acuzare. În luna martie, șefa din România a acestei firmei a fost acuzată de complicitate la infracţiunea de omisiune de a furniza cu ştiinţă datele cerute pentru obţinerea de fonduri europene. În noiembrie 2012, Maria Luther promitea, la Roman, o lucrare executată la înalte standarde. Timp de mai multe luni, proiectul de la Roman a stat pe loc. 

Cercetările pe care Direcția Națională Anticorupție (DNA) le-a început, în luna martie, împotriva conducerii din România a firmei Passavant Roediger – firma care lucrează  la stația de epurare Roman -, au continuat cu acuzații împotriva altor persoane. Procurorii DNA Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 20 mai, respectiv 21 mai, a inculpaților: Homsi Ghassan și Younes Ziad, reprezentanți ai firmei Butec Sal, Khalil Saad și Bachir Mazen, reprezentanți ai SC Passavant Roediger România SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la săvârșirea infracțiunilor de folosire de documente false și cu conținut inexact care a avut ca urmare obținerea pe nedrept de fonduri europene și înșelăciune.
Conform anchetatorilor, SC Hidro Prahova SA, al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean Prahova, a fost beneficiarul finanțării europene alocate, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu – POS MEDIU, proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Prahova”, în valoare totală de 822.819.366 lei din care 548.313.554 lei contribuție POS MEDIU 2007-2013 și 274.505.812 lei contribuție beneficiar.
În calitate de beneficiar al acestui proiect, SC Hidro Prahova SA a organizat, prin intermediul Unității de Implementare a Proiectelor din cadrul companiei, licitațiile pentru atribuirea tuturor contractelor de consultanță și execuție.
În anul 2012, comisia de evaluare a ofertelor constituită la nivelul SC Hidro Prahova SA, din cele șapte oferte conforme depuse pentru atribuirea contractului de lucrări nr.1 Breaza, a declarat câștigătoare oferta unei asocieri de firme: SC Cast SRL și Butec Sal.
În acest context, inculpatul Homsi Ghassan a constituit și coordonat un grup infracțional la care au aderat ulterior și inculpații Khalil Saad, Younes Ziad și Bachir Mazen, împreună cu alte persoane, al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni de fraudare a fondurilor europene și naționale.
”Din cuprinsul probatoriului administrat în cauză, a rezultat faptul că inculpații au urmărit ca procedura de subcontractare către SC Passavant Roediger România SRL să fie una formală, dar cu o destinație precisă (obținerea contractului de lucrări de către această din urmă firmă), rămânerea SC Cast în Asociere pentru un procent infim, de 3% pentru care nu mai trebuia să execute nicio lucrare, ieșirea Butec Sal din Asociere printr-un procedeu interzis, respectiv cesionarea procentului de 97 % contra unei sume substanțiale, de 250.000 euro, prin care firma libaneză a cesionat, transferat și predat către SC Passavant Roediger România SRL toate drepturile, obligațiile, răspunderile, titlurile și dobânzile deținute în cadrul contractului de lucrări (acest contract, necomunicat Unității de Implementare a Proiectelor, este cel care produce efecte între părți) și realizarea unei noi subcontractări către o altă societate comercială”, susțin procurorii.

La data de 13 martie 2014 liderul Asocierii, SC Cast SRL, a obținut decontarea avansului în cuantum de 7.705.590,96 lei, care a fost împărțit după proporțiile convenite, 97% respectiv 3% între SC Passavant și SC Cast.

Șefa Passavant România, cercetată din luna martie

Simona Mariana Luther, reprezentant legal al SC Passavant Roediger Romania SRL, este cercetată din luna martie a acestui an, în cadrul aceluiași dosar, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de omisiune de a furniza cu ştiinţă datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri europene, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri.

Proiectul care face acum obiectul dosarului DNA a fost atribuit de Hidro Prahova în 2012, adică în aceeaşi perioadă în care Passavant semna contractul pentru staţia de epurare de la Roman.

În aceeaşi perioadă în care Passavant primea un contract ascuns de la câştigătorii licitaţiei de la Prahova, reprezentanţii ApaServ Neamț se plângeau că lucările la staţia de epurare bat pasul pe loc şi că situaţia tinde să fie periculoasă, nerealizarea contractului putând avea ca efect pierderea finanţării europene. Situaţia era similară şi la Prahova, acolo unde “până în luna noiembrie 2013, Asocierea desemnată câştigătoare nu a efectuat nicio lucrare”.

Abia la 31 decembrie 2014, SC Hidro Prahova SA Ploieşti a acceptat cesionarea, de către societatea libaneză, a procentului de 49% din întreaga lucrare către societatea Passavant Roediger Romania SRL. Coincidenţă, în aceeaşi perioadă, reprezentanţii ApaServ spuneau că firma Passavant a găsit un investitor şi că se apucă de lucru.

Din informaţiile prezentate de procurori, Passavant a încasat, în cadrul contractului ascuns, peste 7.000.000 de lei din bani europeni. Banii i-ar fi primit de la Cast SRL, la o zi după ce firma Cast SRL i-a primit de la beneficiarul contractului. Din cei 7.474.407,23 lei primiţi în cont, Passavant a returnat, ulterior, aproape 600.000 de lei către Cast SRL.

COMENTARII

WORDPRESS: 0