HomeSocialEducatie

Din sala de judecată, la catedră

Elevii din învăţământul preuniversitar vor avea ocazia să afle direct de la specialiştii în domeniu – procurori, judecători – informaţii utile legate de legislaţie, principii şi norme civice.

Ei vor avea posibilitatea să viziteze instanţele şi parchetele, să participe la concursuri cu teme juridice, dar şi la mese rotunde. Aceste activităţi se vor desfăşura în urma unui protocol încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Parchetul General. În baza acestui protocol, instituţiile semnatare vor realiza un program de educare a elevilor în spiritul respectului faţă de lege, al echităţii sociale şi al atitudinii civice. Prin acest protocol se doreşte ca educaţia juridică să înceapă încă de la vârsta de integrare a copilului în învăţământul obligatoriu, prin facilitarea accesului la cunoştinţe elementare de drept.

„Este interesant, o idee binevenită. Mi se pare important să fie cineva care să meargă și să le explice copiilor ce înseamnă această meserie sau altele. La un moment dat, a fost un proiect în clasa în care a învățat copilul meu: la fiecare oră de dirigenție participa câte un părinte care vorbea despre meseria sa. Și, în ceea ce ne privește, e mai bine să mergem noi să vorbim cu elevii, decât să vină ei la Judecătorie, fiindcă acolo nu e ca la muzeu, nu ai ce vedea. Consider că această prezentare a meseriilor ar trebui extinsă, fiindcă cei mici trebuie informați, ca, apoi, să-și aleagă în viață drumul pe care îl doresc”, a afirmat Mirela Apetrei, președintele Judecătoriei Roman.

La aceste activităţi vor participa procurori, judecători şi personal de specialitate, în urma unei selecţii făcute de reprezentanţii Ministerului Public şi de cei ai CSM. Orele vor fi opţionale, iar activitatea se va realiza de practicienii dreptului în mod voluntar, fără remunerație.

Comentarii

WORDPRESS: 5
 • Mosu Lica 9 ani ago

  Pana acu elevii ,,vizitau” puscariile pe la dirigentie (ca sa afle ce rau e pe-acolo!), acu vin ,,incoruptibilii” sa dea lectii de… ,,justice”! Da’ ilevu’ stie (de la TV) ce ,,rau” o duc ,,baietii rai” : sala de forta, TV in camera, pachete cu diverse ,,bunatati”, si mai ales ,,chambre separee” !!! WAW !!!

  • eminem 9 ani ago

   Daca tot crezi ca e bine si usor acolo, te-ai muta macar pentru o zi sa faci cititorilor o relatare completa si in cunostinta de cauza, sa expui o parere serioasa, responsabila si nu gargara si caterinca la care esti foarte bun, ca tot romanul „verde” ? Aud?

 • Avocat 9 ani ago

  Se face o cofuzie totala intre a oferi o educatie civica prin explicarea practica a notiunii de norma,sistem de drept si necesitatea respectarii legii pe intelesul si la nivelul varstei elevului si cel de a prezenta explicatii in legatura cu profesia de magistrat,dupa cum lasa sa se inteleaga interlocutoarea ziaristelor.Altfel ar fi ca in cazul unor ore de igiena predate de catre medici la scoala in cadrul carora acestia in loc sa le explice acestora necesitatea si efectele curateniei asupra sanatatii le-ar oferi detalii despre profesia lor in sensul cum se foloseste un stetoscop sau un bisturiu ceea ce ar fi complet aiurea.

 • Consilier 9 ani ago

  De ce numai magistrati,pentruca specialisti in domeniul dreptului si a respectarii legii sunt si avocatii precum si consilierii juridici,este cumva o discriminare?

 • un cetățean 9 ani ago

  Aștept cu nerăbdare să văd câți procurori și judecători vor veni voluntari la aceste ore opționale , știind că nu vor fi remunerați pentru ele …