HomeSocialInedit

Din capcana păcatului, în mâinile Domnului

Poveste uimitoare a unei bătrâne, mamă a trei măicuţe

Povestea unei bătrâne din Băluşeşti, mamă a trei măicuţe, a uimit toată suflarea zonei. Viaţa i s-a schimbat de când a vrut să facă un chiuretaj, în momentul în care era însărcinată cu prima fată. 

Realitatea bate orice imaginaţie. Este o expresie care i se potriveşte perfect Mariei Zalomir, o bătrânică în vârstă de 77 de ani, din satul Băluşeşti, comuna Icuşeşti. Femeia, mamă a trei măicuţe (Vasilica, Liliana, Eleodora), este cunoscută în toată zona, pentru povestea ei de viaţă, care stârneşte uimirea tuturor celor care o aud. După o nuntă ca în poveşti, care a ţinut de sâmbătă până miercuri, şi trei copii, viaţa Mariei Zalomir a luat un alt curs.

„În vis, un om îmi dădea să mănânc mânuţe de copil”

vis 02Totul a început în momentul în care a vrut să facă un chiuretaj, pe când era însărcinată cu prima fată. „M-am dus la soţul meu să-mi dea bani să fac avort, că nu voiam să fac 100 de copii. Bărbatul nu a vrut să-mi dea. Mi-a zis că nu vrea să facă un păcat atât de mare. Degeaba m-am rugat de el, că tot nu s-a lăsat înduplecat, aşa că, până la urmă, m-am împrumutat şi m-am dus la dispensar, să-mi dea hârtie. A doua zi, trebuia să mă duc să omor copilul. Noaptea, în vis, un om înalt până la pod, cu un nas lung şi negru, a venit cu un căuş în mână şi cu un polonic de lemn. În căuş era mult sânge şi un copilaş tăiat bucăţele. Acel om a venit spre mine cu polonicul, în care erau nişte picioruţe de copil, şi mă forţa să le mănânc. I-am spus ca nu pot să fac asta şi, atunci, a început să mă lovească peste gură cu polonicul. Mă dureau buzele şi dinţii parcă mi se sfărâmau. De teamă, m-am trezit, dar am adormit la loc în scurt timp. Nu am scăpat de acel om din vis, dar, de data asta, venise cu mânuţele în polonic şi am refuzat din nou. În al treilea vis din acea seară, omul voia să-mi dea să mănânc căpuşorul copilului. Printre şiroaiele de sânge care îi curgeau pe faţă, ochişorii lui se uitau fix şi sticlos la mine”, şi-a amintit Maria Zalomir.

Aceasta spune că, dacă făcea avort, fetele ei, măicuţele de astăzi nu mai vedeau lumina zilei. După acea întâmplare, femeia a renunţat şi i-a promis lui Dumnezeu că o să ţină toţi copiii pe care o să-i aibă. Ea spune că, din ziua în care a renunţat la chiuretaj, toate i-au mers bine. A reuşit să-şi termine de construit casa, iar barbatul – care s-a stins, între timp – a adus cele de trebuinţă şi a făcut rost de bani să văruiască.

vis 03A dat naştere primei fetiţe, care a simţit chemarea Domnului şi s-a dus la mănăstire. Apoi, alte două fiice au ales această cale. Bătrânica mărturiseşte că fetele au ales să fie măicuţe pentru că s-au săturat de păcatele lumeşti pe care le vedeau mereu în jur. „Nu au vrut să se căsătorească, deoarece au văzut ce eşec în casnicie a avut sora lor. Adică era nefericită, pentru că nu a nimerit bărbaţi buni şi a avut copii din mai multe relaţii. În plus, moartea unui alt copil le-a determinat să nu mai trăiască în lumea asta plină de durere şi să devină măicuţe”, ne spune tanti Maria.

Acum, două dintre fete sunt la Mănăstirea Recea, din Mureş, iar cealaltă este la un schit din Alba Iulia. Vin când pot să o viziteze pe cea care le-a dat viaţă, dar au grijă să nu se lase prea mult timp aşteptate. Femeia se mândreşte cu fetele sale şi realizează că a fost foarte aproape să faca o nenorocire în urmă cu zeci de ani, atunci când a vrut să facă avort.

Maria Zalomir a dat naştere la 15 copii, dar cinci s-au născut morţi, iar doi au decedat între timp. Femeia a reuşit să treacă peste alt hop, când, după o operaţie de apendicită, medicii i-au uitat un foarfece în stomac şi a fost aproape de moarte. Spune că Dumnezeu o ajută pentru că are trei fete care şi-au dedicat viaţa Lui. „Înainte de Sfânta Maria, era să mor din nou. Am luat nişte pastile de inimă, dar, în loc să mă fac bine, pe tot corpul mi-au apărut nişte bube foarte dureroase. După trei săptămâni în care am stat internată, m-am întors acasă, pentru că simţeam că sunt tot mai aproape de moarte. Măicuţele au venit şi mi-au cumpărat toate cele pentru înmormântare. M-au dus la Cuvioasa Parascheva şi, după asta, Dumnezeu mi-a scos în cale un doctor care m-a tratat încât am scăpat de toate relele, ca prin minune”, a mai spus bătrânica.

Minunile s-au ţinut lanţ de Maria Zalomir

Era să-şi piardă viaţa într-un pârâu, dar şi de acea dată a scăpat. „De Bobotează, mă duceam la biserică, dar, în loc să merg prin altă parte, am ales să mă duc pe drumul cu pârâul. Nu ştiu cum s-a făcut, dar am alunecat în apă. Era o ninsoare şi un frig de îngheţai. În pârâu nu vedeam nimic în faţa ochilor. Nu ştiam cum să fac să ies, deoarece nu aveam de ce să mă apuc. M-am rugat la Maica Domnului şi la Cuvioasa Parascheva şi, brusc, a venit o lumină strălucitoare. Am văzut un copăcel şi, cu ajutorul lui, am pus piciorul pe mal, iar de la spate o forţă divină m-a împins şi aşa am reuşit să scap”, a mai spus aceasta.

Este convinsă că rugăciunile şi faptul că are trei fete măicuţe o ajută să treacă peste toate cu bine. Merge mereu la biserică, deşi, pentru a face acest lucru, este nevoită să străbată mai bine de doi kilometri.  „Tanti Maria Zalomir este o prezenţă constantă la biserica, iar pentru mine este un model de bun creştin. În răstimpul acesta, în care slujesc la biserica din Băluşeşti, le-am cunoscut şi pe maicile care îşi dedică viaţa lui Hristos. Este o reală bucurie şi plăcere pentru mine să le reîntâlnesc şi să le văd în Sfânta Biserică, aducând cu ele mireasmă de mănăstire. Atunci când în lăcaşul Domnului vin şi ele, am impresia că biserica nu mai este una de parohie, ci una de mănăstire”, a precizat Cornel Paiu, preot în Parohia Băluşeşti.

„Totul îmi pare ca un miracol”

Cu ochii în lacrimi şi vizibil mişcată de retrăirea amintirilor, Maria Zalomir spune că în fiecare zi îi mulţumeşte lui Dumnezeu, pentru că doar datorită Lui a avut puterea să nu facă un păcat pe care trebuia să-l poarte ca pe o povară toată viaţa. „Nu ştiu cum puteam să fac o asemenea crimă. Acum, mă uit la fetele mele şi mă gândesc la toate cum s-au întâmplat. Totul îmi pare ca un miracol. Viaţa mea de atunci e total schimbată şi încerc şi eu cum pot să fac cât mai multe fapte bune, chiar dacă puterile nu prea mă ajută, că am o vârstă şi eu. Sincer să vă spun, acum, cea mai mare bucurie a mea este când îmi văd toţi copiii în jurul meu. Mă ajută şi ei când pot, iar eu fac tot posibilul să-i ţin aproape. Le-am spus şi celorlalte fete, care s-au măritat, să se ferească de avorturi toată viaţa şi le-am dat exemplul meu”, a mai spus, oftând, Maria Zalomir.

În pofida vârstei înaintate, dar cu respectul deosebit pe care îl au oamenii de la sate, femeia a ţinut să ne conducă. Chiar dacă era tulburată de amintiri, a găsit să ne spună câteva cuvinte de bine şi un călduros „Doamne-ajută”. Nu am făcut prea mulţi paşi, că două vecine, în straie de sărbătoare, au şi venit să o ia pe tanti Maria la biserică, aşa cum fac ca la fiecare sărbătoare de peste an.

Comentarii

WORDPRESS: 0