Prima paginăActualitate

DIICOT: Grupare infracțională organizată din Roman, destructurată – înșelăciune, delapidare și spălare de bani, cu un prejudiciu de 2.400.000 de lei

DIICOT: Grupare infracțională organizată din Roman, destructurată – înșelăciune, delapidare și spălare de bani, cu un prejudiciu de 2.400.000 de lei

 

Miercuri, 1 iulie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpați și măsura controlului judiciar față de alte patru persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani.

Conform DIICOT, începând cu luna decembrie 2018, pe raza municipiului Roman, județul Neamț, s-a constituit o grupare infracțională organizată care, prin intermediul unor persoane interpuse, de condiție socială precară, a preluat mai multe societăți comerciale cu bonitate financiară ridicată, pe care le-a utilizat într-o primă etapă la achiziționarea unor mărfuri de la diferiți furnizori. Pentru plata mărfurilor au fost emise bilete la ordin sau file cec care la termenul scadent au fost refuzate la plată pentru lipsă de disponibil în cont. Astfel, membrii grupului au prejudiciat un număr de 23 de persoane juridice, cu suma totală de aproximativ 2.400.000 lei.

„Din cercetări a rezultat că inculpații nu au avut în niciun moment intenția reală de a achita mărfurile achiziționate, acestea fiind în fapt revândute pe piața «neagră» la aproximativ 50-60% din valoarea lor, sumele de bani rezultate fiind însușite de către membrii grupării. Ulterior, pentru disimularea activității infracționale, suspecții au creat un circuit comercial fictiv, prin care au încercat să creeze aparența faptului că mărfurile achiziționate inițial au fost revândute către alte persoane juridice, societăți comerciale fără activitate economică reală, controlate în fapt de către membrii grupării prin intermediul unor persoane interpuse”, arată comunicatul DIICOT.

14 percheziții, în Capitală și în trei județe

La data de 1 iulie 2020, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bacău au efectuat 14 percheziții domiciliare, pe raza județelor Neamț, Botoșani, Iași și a municipiului București, în urma cărora au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, telefoane mobile utilizate în activitatea infracțională, dispozitive de stocare a datelor și diferite sume de bani. În cursul zilei de joi, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului Bacău cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Neamț, SCCO Botoșani și BCCO București și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău și Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșani. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția și de nevinovăție”, mai precizează reprezentanții DIICOT.

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0