HomeActualitateRural

„Dezvoltare durabilă în comunităţi rurale”, un proiect de succes

43 de persoane şi-au găsit de lucru în urma consilierii din cadrul proiectului „Dezvoltare durabilă în comunităţi rurale”.

SC Romair Consulting SRL, în parteneriat cu Asociaţia de Iniţiativă Locală Roman 2002 şi SC RGIC Consultanţă SRL, a desfăşurat, în perioada mai 2012 – decembrie 2013, proiectul „Dezvoltare durabilă în comunităţi rurale”. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investeşte în Oameni!”, şi s-a desfăşurat pe parcursul a 20 de luni, în regiunea de dezvoltare Nord-Est – judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui -, fiind destinat persoanelor în căutarea unui loc de muncă, şomerilor şi persoanelor ocupate în agricultura de subzistenţă din mediul rural.

Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat îmbunătăţirea calităţii resurselor umane în comunităţile rurale din regiunea Nord-Est, prin atragere şi integrare pe piaţa muncii în activităţi non-agricole şi prin educaţie, consiliere şi asistenţă antreprenorială a şomerilor, a persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi a persoanelor ocupate în agricultura de subzistenţă.conferinta02

Cei mai mulţi dintre indicatorii propuşi iniţial au fost depăşiţi. La început, din grupul ţintă nu făceau parte 1.000 de persoane, însă, în cadrul proiectului, 2.037 de persoane au fost înregistrate în total în grupul ţintă, 1.283 de persoane au beneficiat de consiliere sau orientare, au fost 1.084 de participanţi la programele integrate, 486 de persoane au fost consiliate în vederea deschiderii de noi afaceri – dintre care, până la sfârşitul lunii octombrie, au reuşit să fie deschise trei afaceri noi în mediul rural, în domeniul non-agricol -, 302 persoane au fost certificate în competenţe antreprenoriale, 298 de persoane au fost mediate pe piaţa muncii, iar 43 de persoane şi-au găsit un loc de muncă.

„Proiectul constituie doar temelia în procesul de dezvoltare durabilă ce va continua în regiune. Structura rămâne, prin reţeaua partenerială creată pe parcursul celor 20 de luni. Prin contactul dintre membrii grupului ţintă şi societăţile comerciale din regiune, agenţii judeţene de ocupare a forţei de muncă şi primării, poate fi facilitat în continuare accesul pe piaţa muncii. Cred că, pe lângă rezultatele măsurabile ale proiectului, realizarea cea mai mare a acestuia este că le-a redat oamenilor încrederea în forţele proprii, precum şi curajul de a visa mai mult”, a declarat Ioana Boeru, managerul proiectului.

Platforma online creată pe pagina www.comunitatidurabile.ro va rămâne activă şi va continua să fie actualizată cu informaţii relevante pentru grupul ţintă, în anii următori.