Prima paginăActualitateNeamt

Dezbatere pe tema poluării cu nutrienți

Dimensiune text

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a organizat, la Piatra Neamţ, un workshop cu tema „Reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole a apelor şi solului”.

Miercuri, 6 mai, a avut loc la Piatra Neamţ un workshop cu tema „Reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole a apelor şi solului – Aspecte privitoare la implementarea proiectului «Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi» în regiunea de dezvoltare Nord-Est”, organizat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

La conferinţă au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului, prefectul judeţului Neamţ, Ioan Vlad Angheluţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Dan Manoliu, reprezentanţi ai autorităţilor pentru protecţia mediului, autorităţilor de agricultură, sănătate publică, precum şi autorităţi locale din judeţele: Iaşi, Bacău, Neamţ, Botoşani, Vaslui şi Suceava.

mediu 02Printre temele supuse dezbaterilor s-au numărat prezentarea proiectului „Controlul integrat al poluării cu nutrienţi” şi a rezultatelor acestuia, legislaţia europeană de mediu şi instituţiile europene, legislaţia de mediu din România şi instituţiile de mediu, calitatea surselor de apă cu accent pe situaţia nutrienţilor în Bazinele Siret şi Prut – Bârlad, măsuri de protecţia mediului în zonele rurale, inclusiv gospodării individuale sau specificul activităţiilor din agricultură şi impactul asupra mediului.

Regiunea Nord-Est a beneficiat de cele mai mari investiţii din proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” – peste 40.000.000 lei, pentru 26 de localităţi: Miroslava, Mironeasa, Mirceşti, Deleni, Grajduri, Cotnari, Voineşti, Scânteia, Cristeşti (judeţul Iaşi), Răcăciuni, Gârleni, Căiuţi (judeţul Bacău), Frasin, Todireşti, Vilcovu de Sus, Gălăneşti, Gura Humorului, Hănţeşti, Cajvana, Frătăuţii Noi (judeţul Suceava), Gherăeşti, Dumbrava Roşie, Bodeşti (judeţul Neamţ), Ștefăneşti, Suliţa (judeţul Botoşani) şi Fălciu (judeţul Vaslui).

2.000.000 de lei pentru o comună din Neamţ

Prefectul judeţului Neamţ a felicitat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru acest proiect, care vine în întâmpinarea misiunii Instituţiei Prefectului, aceea de păstrare a unui mediu curat şi a stării de sănătate a populaţiei din judeţ. „Atingerea acestui obiectiv se face prin armonizarea acţiunilor tuturor instituţiilor responsabile, iar acest proiect a reuşit să aducă la masa comună a dezbaterilor toţi factorii implicaţi în implementarea, monitorizarea şi controlul Directivei Nitraţi din sectoarele mediu, ape, agricultură şi sănătate”, a declarat Ioan Vlad Angheluţă.

Din judeţul Neamţ, comuna Dumbrava Roşie a primit o finanţare de aproximativ 2.000.000 lei, care au fost investiţi pentru construirea şi dotarea unei platforme comunale şi a opt platforme individuale pentru depozitarea gunoiului de grajd.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este finanţat de Guvernul României, dintr-un împrumut rambursabil de 50 de milioane de euro acordat de Banca Mondială şi un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 milioane de dolari, acordat de Fondul Global de Mediu. Consiliile judeţene şi consiliile locale implicate în proiect asigură o cotă de cofinanţare de până la 5% din valoarea investiţiilor.

În cadrul proiectului este prevăzută implementarea unor investiţii în 86 de localităţi, incluzând sisteme comunale de depozitare şi manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fâşii de vegetaţie forestieră cu rol de protecţie şi reabilitarea păşunilor, canalizare şi epurare a apelor uzate la scară mică, testarea şi demonstrarea fezabilităţii producerii de biogaz din gunoi de grajd şi deşeuri organice menajere şi promovarea Codului de Bune Practici Agricole.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0