HomeSocial

Destinul copiilor săraci poate fi schimbat

În comuna Bahna au început activităţile din cadrul proiectului „Sprijin pentru copiii invizibili”, demarat de UNICEF. Grupul ţintă al acestui proiect îl reprezintă 20 de copii ce provin din familii defavorizate, familiile acestora şi cinci mame minore.

În comuna Bahna au debutat activităţile din cadrul proiectului „Sprijin pentru copiii invizibili”, demarat de UNICEF România. Proiectul se adresează celor mai vulnerabile categorii de copii din localitatea Izvoare, comuna Bahna şi familiilor din care provin. Grupul ţintă al acestui proiect îl reprezintă 20 de copii din familii defavorizate, în majoritate de etnie rromă, şi părinţii acestora, precum şi cinci mame minore. Săptămâna trecută, Maria Neghină, responsabila centrului de proiect din comuna Bahna, s-a întâlnit cu mamele minore, beneficiare ale proiectului. „Proiectul se derulează în comuna noastră din anul 2011. Aceste activităţi au produs schimbări în comportamentul copiilor şi în familiile acestora, iar numărul mamelor minore a scăzut foarte mult. În acest an, acest proiect a primit finanţare, fonduri din care s-a amenajat centrul în vederea desfăşurării activităţilor proiectului”, a precizat Maria Neghină, responsabila centrului.

Cele cinci mame minore, unele aflate la al doilea copil, au primit informaţii privind măsurile contraceptive, au fost ajutate să-şi facă  act de identitate şi au primit sfaturi utile în sprijinul creşterii copiilor.

Maria Neghină s-a întâlnit şi cu părinţii copiilor incluşi în proiect. „A fost o întâlnire benefică, având în vedere că suntem la debutul anului şcolar. Copiii au primit, din fondurile proiectului, rechizite şcolare, iar părinţii au beneficiat de consiliere privind necesitatea educaţiei”, a spus coordonatoarea proiectului.

Proiectul a schimbat mentalităţi

Proiectul UNICEF a scos la iveală cazuri deosebite. „Cele mai multe dintre mamele din comunitatea de rromi nu ştiu să scrie şi să socotească. Există şi mame care învaţă carte odată cu copiii lor, iar altele ştiu doar să numere şi cum să se iscălească pentru a nu fi nevoite să pună degetul când trebuie să semneze un document. În cazul unui copil cu un tată epileptic şi cu mama plecată, am fost nevoită să ajung în fiecare zi la domiciliul vecinilor, unde copilul a fost plasat de părinţi, pentru a-l lua şi duce la şcoală. Când tatăl a decis să trimită copilul la muncă, acesta nu a mai putut frecventa şcoala şi a rămas repetent. După multă muncă de lămurire cu tatăl băiatului, am reuşit să aduc copilul din nou la şcoală”, a spus Maria Neghină.

Săptămâna trecută, Maria Neghină a fost intermediarul unei întâlniri de suflet. „O fetiţă de 11 ani şi-a dorit să-şi cunoască mama. Aceasta a născut-o pe fată când avea 14 ani, în urma unei relaţii pe care a avut-o cu fratele ei. Autorităţile locale de atunci au intervenit şi fetiţa a fost crescută de un asistent maternal într-o altă localitate, de la o lună de viaţă. Fata a dorit să-şi cunoască mama şi am reuşit să le aduc faţă în faţă pe amândouă”, a spus coordonatoarea proiectului.

Proiectul „Sprijin pentru copiii invizibili” se desfăşoară şi în alte trei comune: Boghicea, Săbăoani şi Români, selectate de UNICEF România, în funcţie de numărul de copii vulnerabili.

Comentarii

WORDPRESS: 0