Prima paginăPolitica

Deputatul Leoreanu: Guvernul Grindeanu nu are cum să aplice legea salarizării fără să bage România în colaps

Deputatul Leoreanu: Guvernul Grindeanu nu are cum să aplice legea salarizării fără să bage România în colaps

Dimensiune text

Deputatul PNL Laurenţiu Dan Leoreanu, membru al Comisiei Buget-Finanţe, a afirmat că Guvernul Grindeanu nu are cum să aplice legea salarizării fără ca România să intre în colaps, având în vedere datele economice recente şi prestaţia Executivului.

„Am studiat cu atenţie legea salarizării unitare şi modul în care aceasta este construită, iar  datele economice recente şi prestaţia Executivului Grindeanu mă fac să mă îndoiesc de capacitatea actualului guvern de a o pune în aplicare fără ca România să intre în colaps. În această formă a legii salarizării,  remarc în primul rând faptul că este îngrijorător că o parte covârşitoare din  buget va fi folosită pentru cheltuieli precum plata salariilor în domeniul bugetar sau cheltuieli de asistenţă socială. De exemplu, potrivit Consiliului Fiscal, în 2022, salariile bugetarilor vor însemna jumătate din veniturile colectate. Acest lucru se întâmplă în contextul în care guvernul s-a îndatorat cu 4,697 miliarde euro în doar trei luni şi jumătate de când Guvernul Grindeanu a preluat puterea şi se preconizează că investiţiile publice vor fi la un nivel minim comparativ cu anii precedenţi. În plus, potrivit unui document al Consiliului Fiscal, în România rata de colectare a taxelor și impozitelor a fost de 26,1% în 2016 și va scădea la 25,4% din PIB în 2017 și 2018”, a declarat deputatul Leoreanu.

Deputatul PNL a mai spus că mediul privat este complet neglijat de actualul Guvern: “Liviu Dragnea vrea cu orice preţ să pună în aplicare promisiunile din campania electorală din 2016 – o parte din ele imposibil de a fi susţinute de bugetul de stat – fără să se gândească la faptul că, peste câţiva ani, ne putem trezi în mijlocul unei crize economice fără precedent. Inclusiv controversatul impozit pe gospodărie este de natură a pune în pericol echilibrul bugetar. Potrivit Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), care reuneşte 45 de organizaţii sau membri asociaţi din mediul de afaceri, introducerea impozitului pe gospodării va determina o scădere drastică a încasării veniturilor bugetare în anul 2018. Mai exact, cel puţin 4% pierdere a veniturilor din PIB. În tot acest timp, mediul privat este complet neglijat de actualul guvern. Este îngrijorător că, în februarie 2017, salariul mediu brut în sectorul public din România a fost de 842 de euro, iar cel din sectorul privat, de 652 de euro. La ora actuală , acesta este sufocat de taxe şi impozite, iar predictibilitatea lipseşte cu desăvârşire. În acest cadru economic dificil, este greu de crezut că Guvernul Grindeanu poate pune în aplicare legea salarizării fără să aibă consecinţe nefaste asupra economiei României pe termen lung. De aceea, îi solicit premierului Grindeanu să vină în faţa Parlamentului şi să explice cum poate implementa legea salarizării în actualul context economic fără depăşirea ţintei de deficit bugetar”.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Cind le da lor le fata vaca,cind da la prostime le moare scroafa.Haideti sa ii votam ca altfel intram in colaps.