Prima paginăPolitica

Deputatul Laurenţiu Leoreanu: „Ministerul Educaţiei trimite scrisori cu pretenţii şcolilor, dar nu rezolvă nevoile de bază ale sistemului”

Deputatul Laurenţiu Leoreanu: „Ministerul Educaţiei trimite scrisori cu pretenţii şcolilor, dar nu rezolvă nevoile de bază ale sistemului”

Dimensiune text

 

 

Recent, profesorilor li s-au adus la cunoştinţă, prin intermediul unei scrisori metodice elaborate de către reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, o serie de recomandări pentru asigurarea calităţii educaţiei.

În ciuda pretenţiilor tot mai mari ale doamnei Ecaterina Andronescu, profesorii cu care am discutat sunt disperaţi pentru că nevoile de bază ale sistemului nu sunt asigurate.

De exemplu, aş dori să ştiu care sunt soluţiile cu care vine doamna Andronescu, în contextul în care în sistemul de învăţământ avem 4.500 de cadre didactice necalificate şi aproape 2.000 de profesori se află la vârsta pensionării, dar rămân în activitate pentru că nu are cine să le ia locul?

De asemenea, potrivit scrisorii metodice menţionate, profesorilor li se cere să aloce ore suplimentare pentru „activităţi de tip remedial, de consolidare, de performanţă”, numai că nu se menţionează cum vor fi recompensaţi profesorii pentru orele suplimentare pe care trebuie să le aloce pentru a îndeplini aceste recomandări. În plus, personalul didactic de conducere şi auxiliar nu primeşte sporul de suprasolicitare neuropsihică pe care îl primesc cadrele didactice, creând discriminări şi nemulţumiri în domeniu.

Cum poate gestiona Ministerul Educaţiei situaţia posturilor vacante sau plata pentru orele suplimentare, în condiţiile în care costul standard per elev pe anul 2019 nu este conform realităţii?

O altă problemă presantă este cea a şcolilor profesionale: ministrul Educaţiei vrea să crească numărul de locuri, numai că nu există finanţare pentru atelierele de tip şcoală, laboratoare sau plata efectivului necesar de maiştri, tehnicieni şi laboranţi, precum şi alt personal tehnic necesar.

Nu există un plan al ministerului pentru dotarea corespunzătoare a şcolilor profesionale, situaţie gravă, mai ales în contextul în care această opţiune şi aşa nu este deloc atractivă pentru elevi. Sistemul este foarte birocratizat, profesorii sunt chinuiţi cu întocmirea de tot felul de materiale ineficiente, în loc să fie lăsaţi să se preocupe de actul didactic propriu-zis.

Fac un apel public adresat doamnei Ecaterina Andronescu: în loc să adreseze pretenţii absurde profesorilor şi să le piardă vremea cu scrisori goale de conţinut, mai bine ar gestiona aceste problemele de bază ale sistemului. Ar fi singura soluţie pentru a ne asigura, pe viitor, că şcoala românească nu va scoate „Dăncili” şi „Dăncile”.

Deputat PNL de Neamț Laurenţiu Leoreanu,
Vicepreşedinte PNL

Comunicat de presă

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0