Prima paginăPolitica

Deputatul Laurențiu Leoreanu: „Educaţia, în colaps. Rezultatele de la simularea examenelor naţionale reflectă eşecul actualei guvernări în pregătirea noilor generaţii”

Deputatul Laurențiu Leoreanu: „Educaţia, în colaps. Rezultatele de la simularea examenelor naţionale reflectă eşecul actualei guvernări în pregătirea noilor generaţii”

Dimensiune text

 

 

E a treia, deja, intervenţie de la tribuna Camerei Deputaților, a treia declaraţie politică pe domeniul educaţiei, pe rezultatele de la simularea examenelor naţionale. Ceea ce arată că, într-adevăr, educaţia naţională este în colaps!

De altfel, rezultatele arată foarte clar. Puţin peste 50% dintre elevi au obţinut note de 5 şi peste 5 : 53% la clasa a VIII-a, 52% la clasa a VII-a.

De altfel, statisticile instituțiilor europene, din ultima perioadă, veneau şi pregăteau aceste rezultate, pentru că acestea arată, foarte trist, că 40% din elevii români sunt într-un grad ridicat de analfabetism funcţional, în sensul în care nu înţeleg un text la prima citire, nu pot face deducţii simple, logice.

De asemenea, România este într-un top european al ruşinii, privind abandonul şcolar – pe locul trei. În mediul rural avem rata abandonului până la 30%. Grav, foarte grav ! Așadar, lucruri foarte grave şi despre care ministrul Andronescu nu vorbeşte, ci, văzând rezultatele de la simulări, atrage atenţia elevilor să se pregătească mai bine, profesorilor, să fie mai atenţi și mai implicați, conducerilor unităţilor şcolare, să fie mai aplicate, părinţilor, să se preocupe mai atent de elevi – copiii lor; şi Guvernul, Ministerul Educaţiei – flower-power! Niciun fel de preocupare, niciun fel de atenţie, niciun fel de program pentru a putea întări instruirea, educaţia, în unităţile şcolare; în continuare, birocraţie la maximum!

Doamnă ministru, daţi-le profesorilor să facă în continuare hârtii, să facă dosare, să umple bibliorafturi, să se înfunde în pădurile frumos stivuite prin secretariate, prin arhive, prin cancelarii, prin cabinetele metodice!

Daţi-le să se afunde în hârtii, să facă tot felul de statistici și raportări inutile, în loc să aibă preocuparea principală către activitatea instructiv-educativă propriu-zisă, așa cum și-ar dori în fapt!

Într-adevăr, învăţământul şcolar este mai birocratizat ca niciodată.

Într-adevăr, activitatea Ministerului Educaţiei este una de suprafaţă, care a adâncit această situaţie nefastă din învăţământul românesc.

Atragem încă o dată atenţia, pentru că tinerii de astăzi sunt inginerii, profesorii, juriştii, economiştii, medicii sau meseriașii de mâine. Au nevoie de o atenţie deosebită, de o pregătire profesională şi de o educaţie pe măsură.

Vă rugăm, doamnă ministru, coborâţi din norul în care plutiţi, în mijlocul realităţilor din învăţământul românesc, până nu totul este pierdut!

Laurențiu Leoreanu,
Deputat PNL de Neamț

Declarație politică susținută în ședința Camerei Deputaților de miercuri, 27 martie 2019

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0