Este foarte simplu să privești din exterior o problemă, fără a cunoaște toate detaliile, dar trebuie să înțelegem că realitatea e formată structural tocmai din detalii.
La fel de simplu e să te pierzi în declarații sterile, de cele mai multe ori dominate de interese electorale, dar mult mai dificil e să construiești pe soluții concrete, reale, funcționale. Putem vorbi oricând, oricum, oriunde, dar mai bine o facem doar atunci când chiar avem soluții.
Municipiul Roman se află de ceva timp într-o situație nefericită ce a rezultat dintr-o proastă administrare a serviciului de furnizare de apă către cetățeni, situație care deja s-a prelungit pe parcursul mai multor luni.
În timp ce unii erau preocupați să denigreze, să propună sau să promită soluții total ineficiente, în afara activității parlamentare, am acționat la nivel național și local/zonal, împreună cu echipa de la Roman și primarul Lucian Micu, căutând soluții viabile, care să nu rămână doar vorbe, ci să se coaguleze în rezolvări reale, concrete și corecte.
Pe lângă susținerea obținută din partea Ministrului Fondurilor Europene pentru viitoare investiții în înlocuirea și modernizarea rețelelor de apă învechite din Roman, reabilitarea castelelor de apă existente și construirea unuia nou, modernizarea zonei de captare, eficientizarea stațiilor de repompare, despre care v-am mai vorbit, am căutat și o altă soluție de eficientizare a serviciilor pe care romașcanii le primesc.
Astfel, joi, prin Hotărâre de Consiliu Local s-a decis demararea demersurilor necesare rezilierii unilaterale a contractului cu ApaServ Neamț, din culpa acesteia, societatea controlată de Consiliul Județean Neamț încălcând grav și pentru o perioadă lungă de timp obligațiile pe care le avea față de romașcani. E foarte adevărat că existau nemulțumiri de mult timp, legate de calitatea serviciilor furnizate de ApaServ și de felul în care aceștia se raportau la clienții lor, dar măsuri de impunere sau de reziliere a contractului nu s-au putut lua legal, fără repercusiuni financiare, până în prezent. Mai mult decât atât, trebuia găsită o variantă alternativă pentru a prelua furnizarea serviciilor la care facem referire, ceea ce a presupus analize, soluții, negocieri.
Suntem acum în postura de a putea transfera aceste servicii către societatea ApaVital din Iași, concomitent cu lucrările de alimentare suplimentară din sursa Timișești, care să ducă în cele din urmă la remedierea problemelor de furnizare din municipiul Roman.
Sigur, e un parcurs care este abia la început, iar primul pas este acela de a lansa o consultare a cetățenilor pe acest subiect, iar dumneavoastră puteți să vă spuneți părerea, fie prin completarea formularelor de la sediul Primăriei, fie on-line urmând următorul link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd3J6kw6HuDmxlJk7WR7m1C7dbIUKrGq-nfTs8PL5a3tXqDFg/viewform .
Totodată, detalii despre subiect și răspunsuri la multe dintre întrebările care pot apărea le găsiți în conferința de presă susținută împreună cu Primarul municipiului Roman, Lucian Micu: .
Deputat Laurențiu Dan Leoreanu,
Vicepreședinte PNL
Declarație de presă
Comentarii
Dorim cat mai repede. Trebuia facut chiar din 2019 . Acum vedem, unde am ajuns cu ApaServ, din toate aspectele.
De ce nu s-ar putea face transferul licentei de alimentare cu apa a mun. Roman catre operatorul Apa Vital Iasi, impreuna cu frontul de captare de la Cordun, care ulterior sa fie reabilitat? Ce drept de proprietate are Apa Serv asupra activelor de acolo (pe care oricum le-a administrat prost)? Chiar daca are un drept (scriptic, conferit printr-un act administrativ, ca nu le-a construit si nu le-a cumparat), cred ca se poate face o expropriere pentru cauza de utilitate publica. Romanul trebuie sa aiba doua surse de alimentare alternative. Ca un om care umblu mult prin tara, va pot spune ca apa la robinet la Roman are calitati organoleptice foarte bune, de aceea aceasta sursa trebuie pastrata.