HomeActualitateNeamt

Deputatul Arsene îl acuză pe președintele CJ Tărâță de inginerii financiare

Deputatul PSD Ionel Arsene îi acuză pe Culiță Tărâță, președinte al CJ Neamț, și pe apropiaţii săi, că se sustrag de la plata unor sume enorme la bugetul de stat. Contractele SC TCE 3 Brazi cu ADS și cu 19 firme din Neamț care au accesat fonduri europene sunt sub lupa DNA și DLAF. Culiţă Tărâţă spune că acuzele sunt calomnii.

Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, este acuzat de Ionel Arsene, deputat de Neamţ şi preşedinte al PSD Neamţ, de faptul că vrea să înşele statul cu aproape 100 de milioane de lei şi că a înfiinţat firme doar pentru a obţine în mod fraudulos bani europeni.

Într-un comunicat remis redacției, deputatul Ionel Arsene susţine: „Două instituţii publice au arătat, până în prezent, că au depus sesizări la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în privinţa afacerilor lui Tărâţă sau au procese pe rol pentru că au fost păgubite de acesta şi de firmele pe care le controlează, şi încearcă să recupereze daune de zeci de milioane de lei. Este vorba despre Departamentul de Luptă Antifraudă şi Ministerul Agriculturii (prin Agenţia Domeniilor Statului)”.

Preşedintele PSD Neamţ a cerut informaţii de la mai multe instituţii publice cu privire la activitatea firmei TCE 3 Brazi. Ionel Arsene îl acuză pe Culiţă Tărâţă că se foloseşte de membrii familiei sale şi de oameni de paie pentru inginerii financiare de zeci de milioane de lei.  Preşedintele PSD Neamţ atrage atenţia asupra faptului că firma TCE 3 Brazi a cerut intrarea în insolvenţă şi că statul riscă să piardă zeci de milioane de euro.

În sprijinul afirmaţiilor sale, deputatul Ionel Arsene prezintă răspunsuri provenite de la instituţii ale statului.

Litigiu în instanţă pentru arenda către ADS

Într-un document de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), deputatului Ionel Arsene i se aduce la cunoştinţă faptul că, „la această dată, SC TCE 3 Brazi SRL, în baza contractului de arendă, figurează în evidenţele Agenţiei Domeniilor Statului  (ADS) cu un debit în valoare de 99.074.319,27 de lei, rezultat din raportul de audit întocmit de SC Top Expert SRL astfel: rest arendă aferentă anilor agricoli 2002 – 2007: 55.744.311,80 lei; penalităţi de întârziere calcutate până la data de 15.07.2008 aferente arendei neachitate: 43.330.007,47 lei.”

Conform aceluiaşi document, ADS a introdus acţiune în instanţă, în 2008, pentru a recupera datoriile şi pentru a anula trei acte adiţionale ale contractului dintre ADS şi TCE 3 Brazi SRL. Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză firmei TCE 3 Brazi, dar ADS a atacat hotărârea judecătorească la Curtea de Apel Bucureşti. Curtea de Apel a admis apelul şi a trimis cauza spre soluţionare la Secţia de Contencios administrativ şi fiscal. Împotriva dispoziţiei Curţii de Apel Bucureşti, TCE 3 Brazi a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, primul termen al acestui recurs fiind stabilit de instanţa supremă pentru 5 noiembrie. Totodată, un nou termen în cererea TCE 3 Brazi de intrare în insolvenţă se va judeca, la Tribunalul Neamţ, pe 10 septembrie.

DNA, sesizat pentru posibile fraude cu bani europeni

Un alt document pe care parlamentarul nemțean Ionel Arsene îl prezintă ca o probă a afirmaţiilor sale este un răspuns de la Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF), în care se menţionează: „La sesizarea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a Oficiului European de Luptă Antifraudă, DLAF a efectuat verificări având ca obiect un număr de 19 societăţi comerciale cu sediul în judeţul Neamţ, beneficiare de ajutor financiar nerambursabil. Activitatea comercială a acestora se baza pe contracte de prestări servicii în domeniul agricol încheiate cu SC TCE 3 Brazi SRL. Totodată, potrivit documentaţiilor depuse în vederea obţinerii sprijinului financiar, persoanele care au deţinut calitatea de administrator/reprezentant legal al celor 19 societăţi se aflau în raporturi contractuale cu SC TCE 3 Brazi SRL. Întrucât, ca urmare a verificărilor efectuate de DLAF, au fost identificate posibile fapte de natură penală care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene, actul de control elaborat a fost transmis spre soluţionare Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

„Până în prezent, avem toate dovezile că cel care ocupă funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ are serioase probleme cu legea. În mod premeditat, el încearcă să ascundă pe numele unor terţi afacerile şi ingineriile financiare. Informaţiile pe care le-am primit de la DLAF şi Ministerul Agriculturii explică foarte clar motivele pentru care face acest lucru. Culiţă Tărâţă şi apropiaţii săi se sustrag de la plata unor sume enorme la bugetul de stat prin tergiversarea unor litigii sau prin insolvenţe dubioase. Totodată, firmele pe care le controlează au pus la cale sisteme incredibile de drenare a unor fonduri europene, pentru care Tărâţă şi familia acestuia ar trebui să aibă o fărâmă de demnitate şi să-şi asume responsabilitatea. Altfel, vor suferi oameni care nu au nici o vină şi care încercau doar să câştige o pâine cinstită”, afirmă deputatul Ionel Arsene, care intenţionează să pună la dispoziţia cetăţenilor „datele publice de contact ale lui Culiţă Tărâţă pentru cei care doresc să-i aducă la cunoştinţă ce cred despre el şi activitatea lui”.

Tarata„Hoţul strigă hoţul”

Preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, nu se arată mirat de atacurile la adresa lui şi susţine că şi-a asumat acest lucru atunci când a intrat în politică.

„Știam că, dacă voi continua să fiu corect, dacă voi refuza să intru în cârdăşie cu tot soiul de indivizi dubioşi care îşi zic «oameni politici», voi fi atacat. Ceea ce mai poate surprinde pe cineva este faptul că există un singur atacator, unul singur, care pretinde că nu mai poate de grijă faţă de nemţeni, şi de aceea mă împroaşcă el cu lături. Pretinzând că veghează la bunăstarea nemţenilor, deputatul Arsene, de fapt, e mânat de furia neputincioasă că nu-şi poate realiza scopurile în judeţ, din cauză că eu refuz să mă transform în omul lui de paie. Toate neîmplinirile din ultima perioadă din viaţa judeţului Neamţ, toate întârzierile investiţiilor şi toate amânările unor proiecte i se datorează acestui «justiţiar», care impune consilierilor judeţeni ce şi cum să voteze. Mie nu a reuşit să-mi impună nimic şi nici nu va reuşi vreodată”, a declarat Culiţă Tărâţă.

Preşedintele CJ Neamţ a adăugat că el nu mai este implicat de opt ani în afacerile grupului de firme TCE 3 Brazi. „Deşi nu a făcut nimic pentru nemţeni, parlamentarul Arsene, asemeni hoţului care strigă hoţul – una din firmele pe care le-a administrat prejudiciind cu sume importante de bani bugetul public şi partenerii de afaceri – se foloseşte de calităţile oficiale care îi oferă imunitate în faţa legii (însă uită că numai pentru declaraţiile politice) şi îşi permite să profereze calomnii la adresa mea, care ocup funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ în urma unei competiţii electorale desfăşurate în întreg judeţul, în care am primit cele mai multe voturi. El ştie foarte bine că, atât timp cât pe un subiect există un litigiu, nimeni nu se poate pronunţa, dar asta nu-l opreşte să arunce în continuare cu pietre”, a mai spus Culiţă Tărâţă.

Directorul general al SC TCE 3 Brazi, Radu Bălău, a fost contactat telefonic pentru a exprima un punct de vedere cu privire la aceste acuzaţii, dar fiind într-o şedinţă foarte importantă a promis că va reveni cu un telefon ulterior. Până la închiderea ediției nu a putut fi consemnat punctul său de vedere.

Comentarii

WORDPRESS: 0