Prima paginăNeamt

Depozit de muniție găsit la Cordun

Dimensiune text

Mai mult elemente de muniție au fost găsite îngropate la Cordun, în timpul unor săpături. Toată muniția provine din al doilea război mondial și a fost îngropată de oameni din motive de securitate.

 

O lucrare de amenajare a unei platforme pentru construcția unei fabrici se putea încheia prost pentru echipa care lucrează la proiect. Luni la prânz, dirigintele de șantier al societății Adeplast, care supraveghea lucrările ce se fac la Cordun, pentru noua fabrică, a sunat la 112 și a anunțat că în timpul săpăturilor au fost descoperite două elemente de muniție. După ce a sunat la 112, dirigintele de șantier a procedat exact cum prevăd procedurile în astfel de situații și a asigurat zona până la sosirea pirotehniștilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț.

„Au fost descoperite două proiectile explozive calibrul 152 de milimetri. Proiectilele au fost lovite și scoase la suprafață ca urmare a acțiunii unui utilaj cu care se efectuau lucrările. Sesizând prezența celor două elemente de muniție, dirigintele de șantier a dispus imediat încetarea lucrului și anunțarea prin 112 a forțelor specializate în asanarea elementelor de muniție. La fața locului s-au deplasat pirotehniștii militari și Poliția, pentru asigurarea perimetrului. Echipa pirotehnică a ridicat cele două elemente de muniție în condiții de siguranță și a executat o misiune de cercetare a zonei, cu ajutorul detectorului de metale. A fost cercetată o suprafață de 15.450 de metri pătrați și a mai fost descoperit un tub cartuș pentru proiectil exploziv, de calibrul 152 de milimetri. În jurul orei 18.00, din cauza întunericului, au fost sistate lucrările de cercetare pirotehnică și s-au luat măsuri de asigurare a zonei până a doua zi, când echipa pirotehnică a reluat misiunea”, a afirmat maiorul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

A doua zi, pompierii au căutat bombe timp de opt ore. Aceștia au mai găsit o lovitură de aruncător de calibrul 120 de milimetri, două lovituri de aruncător de calibrul 82 de milimetri, un proiectil exploziv de calibrul 105 milimetri, două proiectile explozive de calibrul 100 de milimetri, cinci proiectile explozive de calibrul 75 de milimetri, două proiectile explozive de calibrul 47 de milimetri, patru focoase cap pentru proiectil, o grenadă de mână antitanc și șaisprezece tuburi de cartuș pentru proiectil de calibrul 152 de milimetri.

Muniția a fost ridicată și transportată în condiții de siguranță, în vederea distrugerii ulterioare a acesteia. Aceasta provine din cel de-al doilea război mondial și prezintă pericol la manipulare și transport. „În timpul războiului, toată linia Moldovei și a Siretului a fost linie de front. După ce războiul s-a terminat, autoritățile din acele vremuri au dat dispoziție cetățenilor să îngroape muniția rămasă pentru a nu se întâmpla tragedii. Ceea ce am găsit la Cordun reprezintă muniție nefolosită, îngropată după război”, a precizat plutonierul Costel Chertic, șeful echipei de pirotehniști din cadrul ISU Neamț.

COMENTARII

WORDPRESS: 0