Prima paginăNeamt

Depozit de deșeuri de 47 de milioane de lei

Dimensiune text

Depozitul județean de la Girov va costa peste 47.000.000 lei. Contractul pentru executarea lucrărilor a fost semnat miercuri. Depozitul va fi funcțional în anul 2015.

 

 

Sistemul integrat al deșeurilor din județ este tot mai aproape de a fi realizat. Miercuri, la Consiliul Județean (CJ) Neamț s-a semnat contractul de lucrări „Construirea depozitului județean de deșeuri din Girov și închiderea celor trei depozite neconforme de la Bicaz, Roman și Tîrgu Neamț”. Contractul este parte a proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Neamț”, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Neamț.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 129.798.341 de lei, fără TVA, din care 80% reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 18% reprezintă finanțarea nerambursabilă din bugetul de stat, iar 2% reprezintă contribuția din bugetul local.  Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 44 de luni, iar de rezultatele sale va beneficia întreaga populație a județului Neamț.

Scopul proiectului este de a stabili la nivelul județului Neamț un sistem integrat de gestionare a deșeurilor, în conformitate cu prevederile legislației europene și române în domeniu.

Investițiile prioritare care fac obiectul proiectului sînt construirea unui depozit conform de deșeuri nepericuloase la Girov, cu o capacitate totală de patru milioane de metri cubi, din care prima celulă are capacitatea de 980.000 metri cubi și o durată estimată de viață de cinci ani, precum și construirea a trei noi stații de transfer pentru eficientizarea transportului deșeurilor reziduale de la populație la depozitul conform de la Girov. Una dintre stațiile de transfer va fi la Cordun și va avea o capacitate de 45.000 de tone pe an. Tot la Cordun se va construi și o stație de sortare, cu o capacitate de 17.000 de tone pe an, proiectată pentru a primi numai deșeurile reciclabile separate la sursă, respectiv hîrtie, plastic, sticlă și metale.

În cadrul proiectului se va realiza și închiderea depozitelor neconforme de deșeuri din Roman, Tîrgu Neamț și Bicaz și se vor achiziționa containere pentru extinderea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor, astfel încît rata de conectare la sistemul de colectare să fie de 100%.

Un alt obiectiv important al proiectului este implementarea compostării individuale la 50% din gospodăriile din zona rurală, prin achiziționarea și distribuirea de unități de compostare individuală.

Construirea depozitului de la Girov are o valoare de 47.120.454,8 lei, fără TVA, și se va realiza în 27 de luni.

COMENTARII

WORDPRESS: 0