HomeSocialSanatate

Decontări pentru tratamentele din străinătate

Românii care au asigurare beneficiază de decontarea integrală a tratamentelor în străinătate. Dacă nu, decontarea se va face la valoarea serviciului medical din România.

Conform Directivei 24/2011, care priveşte asistenţa medicală transfrontalieră, începând cu data de 25 octombrie, românii se pot trata în orice ţară UE, chiar dacă nu anunţă Casa de Asigurări înainte, urmând ca la întoarcere să deconteze cheltuielile. Este important de reţinut că rambursarea se va face la valoarea tarifelor din ţara noastră, care sunt printre cele mai mici din Europa, iar diferenţa, care ajunge şi la zeci de mii de euro în cazul unei operaţii, va fi suportată de pacient. Un dezavantaj ar fi că acesta trebuie să achite integral serviciul medical, urmând ca decontarea să se facă pe baza facturilor. Costurile se rambursează doar în cazul serviciilor incluse în pachetul de bază din România, nu pentru proceduri estetice sau dentare.

Cea mai mare problemă o reprezintă preţurile, ce pot fi cel puţin duble faţă de cele din România. Dintre ţările preferate pentru tratarea afecţiunilor medicale, Austria este cel mai des întâlnită. O zi de spitalizare costă între 1.200 şi 2.000 de euro. În comparaţie, un spital din România primeşte pentru o zi de spitalizare maxim 300 de lei, deci diferenţa trebuie suportată de către pacient.

„Cei care apelează la tratament în străinătate, fără a anunţa înainte Casa de Asigurări, o fac poate pentru că nu au încredere în medicii din România, sau nu au răbdare să se programeze la anumite clinici de specialitate de la noi din ţară, sau, pur şi simplu, vor tratament la un anumit standard, mai ridicat. Însă trebuie să ştie ce îşi asumă înainte de a face o astfel de alegere. Serviciile îi vor fi decontate la valoarea celor din România. După ce a plătit contribuţia minimă de asigurare de sănătate, cea socială, nu poate avea pretenţii să îi fie decontate serviciile medicale la standarde foarte înalte”, a precizat Lăcrămioara Ilişescu, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări Neamţ.

Această directivă nu are nicio legătură cu Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate sau Certificatul provizoriu de înlocuire, nici cu Formularul E112 sau documentul portabil S2. Pacienţii care posedă un astfel de card sau de formular beneficiază de decontarea integrală a serviciilor medicale, în urma unui parteneriat încheiat între instituţiile competente din România şi statul unde se face tratamentul. De la începutul anului, CAS Neamţ a emis 4.041 carduri europene şi certificate provizorii de înlocuire a cardurilor europene şi a eliberat nouă formulare europene E112. Asiguraţii pentru care au fost eliberate aceste documente au mers la tratament în Austria, Italia, Franţa, fiind diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice, cardiovasculare sau neurochirurgicale.

Comentarii

WORDPRESS: 0