Declarație de reunire a Basarabiei cu România, semnată joi în ședința Consiliului Local Roman

HomePolitica

Declarație de reunire a Basarabiei cu România, semnată joi în ședința Consiliului Local Roman

 

 

Joi, 29 martie, ședința ordinară a Consiliului Local Roman din această lună a prilejuit un moment special. Consilierii locali prezenți la ședință, alături de conducerea Primăriei Roman, au semnat un document-simbol de reunire a a Basarabiei cu România, în săptămâna în care se împlinesc 100 de ani de la momentul primei uniri a Moldovei de peste Prut cu patria mamă. Evenimentul s-a bucurat și de prezența unei delegații din Republica Moldova, în frunte cu scriitorul Vladimir Beșleagă, eseist, jurnalist, prozator, scriitor și traducător din Republica Moldova, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Primarul Lucian Micu a dat citire documentului „Declarație pentru celebrarea Unirii cu Țara Mamă, România”: „La 27 martie 1918 – Sfatul Ţării Republicii Democratice Moldoveneşti declara: «Basarabia, în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa România. Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi și totdeauna». Sărbătorim un secol de când Basarabia a revenit la patria mamă prin votul istoric al Sfatului Ţării, anul 1918 intrând în istorie prin dorința românilor de pretutindeni de Unire. Importanța Declarației de Unire a fost una determinantă pentru marele pas care urma să se înfăptuiască peste doar câteva luni: Marea Unire de la 1 decembrie 1918. A venit timpul să repetăm istoria, să respectăm din nou dorința românilor de a fi uniți, prin simțiri și hotare. Centenarul Marii Uniri din 1918 reaprinde voința populară de reîntregire a neamului şi a României Mari și ne reamintește că avem datoria istorică să aducem un omagiu plin de recunoştinţă înaintaşilor noștri, declarând ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a Naţiunii Române. Noi, reprezentanții Municipiului Roman, urmașii voievodului Roman I Muşat, adoptăm prezenta declaraţie de reunire cu valoare moral-simbolică, pentru susţinerea drepturilor inalienabile ale Naţiunii Române, oricând şi pretutindeni faţă de toate naţiunile lumii. Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

 

„Vă mulțumesc pentru această bucurie de a avea onoarea de a asista la acest eveniment, pe care noi l-am așteptam și îl așteptăm mereu. Un vis frumos, până la urmă, se realizează, pentru că visul e bazat pe o istorie comună, pe o limbă comună, pe un destin comun, și cât de greu ar fi urcușul, până la urmă se realizează. Ne bucurăm mult că Guvernul și Parlamentul României au votat acel act de dragoste și de înfrățire. Și la Chișinău, tot mai mult, lumea se dezgheață, se limpezește la cap – ne bucură enorm de mult – satele, consiliile raionale, tot mai mult și mai mult. Să dea Domnul și să ne ajute să ajungem să vedem visul realizat”, a afirmat, în aplauzele celor prezenți, scriitorul basarabean Vladimir Beșleagă.

Despre însemnătatea momentului și relațiile dintre românii din stânga și dreapta Prutului a vorbit și deputatul PNL Laurențiu Leoreanu, prezent la ședința Consiliului Local de joi, care a semnat și el declarația de la Roman, în timp ce consilierul local Constantin Holban a subliniat că declarația-document a fost semnată în preajma zilei aniversare a Romanului, municipiul nostru sărbătorind vineri 626 de ani de la prima atestare documentară. „Să începem mai mult să credem că putem fi contemporanii unui eveniment național de mare importanță despre care generațiile viitoare să vorbească cu recunoștință și cu apreciere”, a afirmat, între altele, deputatul Laurențiu Leoreanu.

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0