De vineri, o nouă expoziție semnată Mihai Olteanu, la Muzeul de Artă din Roman

HomeCultural

De vineri, o nouă expoziție semnată Mihai Olteanu, la Muzeul de Artă din Roman

 

Vineri, 13 noiembrie, se deschide la Muzeul de Artă din Roman expoziția de pictură a artistului plastic romașcan Mihai Olteanu, informează Complexul Muzeal Național Neamț.

Unul dintre cei mai activi artiști plastici romașcani revine pe simezele Muzeului de Artă cu cele mai proaspete creații. Născut în anul 1962, la Rediu, județul Neamț, absolvent al Liceului de Artă din Bacău, unde a avut ca profesori pe Gheorghe Velea și Petru Pinca, pictor, grafician, ilustrator și sculptor, Mihai Olteanu expune acum peste 100 de lucrări cu teme diverse: peisaje, portrete, flori, compoziții.

Între expoziţiile personale se numără cele de la: Muzeul de Artă Roman (1985, 1987, 2016), Galeriile de Artă „Alfa” din Piatra Neamţ (1989), Seminarul Franciscan Roman (2005), Pașcani (2016) Galeria Regală Sinaia (2015). Participă la Anualele de pictură, grafică şi sculptură de la Muzeul de Artă Roman (1981–1989, 2005, 2006, 2009 -2017); Saloanele de primăvară organizate de Muzeul de Artă din Roman (2013-2018); Anualele de la Galeriile de Artă Bacău (1982–1984); Salonul Artelor de la Casa Armatei Bucureşti (1984); Salonul Artelor la Galeriile Venus din Bucureşti (1988); Salonul de Primăvară, Piatra Neamţ (1998); Expoziţie de pictură, grafică şi sculptură a Asociaţiei „Aurel Băeşu”, Teatrul „Bacovia” din Bacău (1990); Anualele de pictură, grafică şi sculptură ale Cenaclului Pro-Arte, Muzeul de Artă Roman (1991–2004); Expoziţia omagială Roman 600, Muzeul de Artă Roman; Anuala de pictură, grafică şi sculptură, Muzeul de Artă Vaslui (1993); Expoziţie de pictură, grafică şi sculptură a Cenaclului Pro-Arte, Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”, Piatra Neamţ (1996); Salonul de Primăvară, Muzeul de Artă Roman (1999); Expoziţie de pictură, grafică şi sculptură Plasticieni romaşcani, Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”, Piatra Neamţ (2005), Centrul cultural Spiritual Văratec (2017), Expoziția Internațională de Pictură de la Sebeș (2017), București (2018), Roman (2018). Între anii 1991–1998, a participat la Taberele de creaţie ale Cenaclului Pro-Arte, Roman.

Mihai Olteanu are numeroase lucrări în colecţii particulare din: Roman, Piatra Neamţ, Bacău, București, Timişoara, Galaţi, Cluj, Iaşi, în colecţii particulare din: Canada, SUA, Belgia, Suedia, Irak, Franţa, Germania, Grecia, Israel, Spania. A realizat ilustraţii de carte şi grafică computerizată în publicaţii SF, cărţi pentru copii şi monografii.

„Cu o putere de creație aparte, Mihai Olteanu și-a cucerit un public numeros, oferind vizualului orchestrări cromatice de mare rafinament, compoziții unitare, portrete care surprind esența spirituală sau psihologică a personajelor, dezvăluind un artist sensibil și plin de dăruire, un spirit meditativ și un etern îndrăgostit de natură și om. Considerat un urmaș al marilor clasici români, Luchian sau Andreescu, Mihai Olteanu oferă adevărate regaluri florale, în care lumina și culoarea desăvârșesc, prin interpretări expresive, strălucitoare și gingașe, în același timp, un spațiu vibrant, prin care florile sunt adevărate ode ale bucuriei, încântării și frumuseții. Colorist prin excelență, reușește să redea pânzei intensități cromatice de mare finețe, poetice și contemplative, devenind adevărate mărturii ale trăirilor sufletești proprii artistului. În peisajele sale, citadine sau rurale, se observă, poate, cel mai bine, lirismul, acea intensitate aproape dramatică, nostalgică, de emoționantă evocare a naturii, transmițând în cel mai sensibil mod cu putință cu o intensă notă de intimitate, prin tușe fine dar sigure, emoția legăturii cu natura, a dragostei pentru frumos și viață”, a afirmat muzeograf Mihaela Ciobanu, curator în cadrul Muzeului de Artă din Roman.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0