Prima paginăSocial

De hram, Gherăeștiul e în straie de sărbătoare: Belșug de tradiții și divertisment cu Ion Paladi – guest post Cristina Gherghel

De hram, Gherăeștiul e în straie de sărbătoare: Belșug de tradiții și divertisment cu Ion Paladi – guest post Cristina Gherghel

Dimensiune text

 

 

Joi și vineri – 20 și 21 iunie 2019 – cu permisiunea domnului primar, Pavel Bereșoae, invit pe cei care doresc la hramul din Gherăești (județul Neamț). Aici vor avea loc spectacole nemaipomenite cu artiști de excepție: Ion Paladi, George Cojocărescu, formația „Ambiance”, plus ansamblul folcloric „Lunca Moldovei” – un grup de tineri voioși, frumoși, iubitori de dansuri populare din comuna noastră.

Va fi un adevărat banchet pentru cei ce iubesc muzica, jocul și portul tradițional moldovenesc – o ocazie rară, poate chiar unică, ce nu trebuie ratată – mai ales că-i pe gratis.

Cu această ocazie minunată, părintele paroh, Daniel Ghitiu și părintele vicar, Valerică Ciobanu, împreună cu o mână de oameni harnici și săritori (adulți și copii), au pregătit și împodobit biserica veche, ce poartă numele „Trupul și Sângele Domnului”, pentru primirea a câtor mai mulți localnici, dar și oaspeți de pretutindeni.

Satul întreg se îmbracă în straie de sărbătoare. Gardurile vopsite, temeliile văruite, cuptoarele pregătite pentru sarmale, cozonaci și cornulețe cu untură, costumele tradiționale spălate, călcate sau scoase la aer – toate așteaptă cu nerăbdare sărbătoarea noastră cea mare: bâlciul.

Copiii își pregătesc bănuții să se „dea în bărci”, rudele și-au luat zile libere de la serviciu, venind poate din străinătate, că ce ocazie mai frumoasă decât asta pentru a petrece alături de părinți, frați, surori, prieteni și alte rude?

Ansamblul local „Lunca Moldovei” este motiv de orgoliu pentru întreaga comunitate – nu mai spun pentru părinți! Ce emoție să-ți vezi copilul în veșminte tradiționale, jucând cu ușurință pe melodii ce-ți stârnesc melancolia. Ce bucurie pentru noi să-i privim, să-i admirăm și să ne unim la ei, că cine poate sta în loc când alții zboară parcă?

Păcat că eu la dans nu mă prea pricep. Și-s tare, tare necăjită. Dar „mă bag” oricum. Vor face oamenii cruce, dar ce-mi pasă mie de ei? Iubesc dansul. Cui nu-i place să nu se uite! Și-așa să faci și tu, că Ion Paladi o dată vine-n Gherăești!  „Foaie verde și-un chiper… ” Haida, bre!

Când vezi atâtea tradiții menținute și duse înainte cu atâta pasiune, te gândești că timpul a rămas în loc la noi, dar nu a rămas.

Gherăeștiul s-a schimbat enorm în ultimii ani. Domnul primar – Pavel Bereșoae – cetățean de elită al satului nostru – a făcut și face eforturi uriașe pentru a oferi locuitorilor condiții de trai cât mai bune. Alături de dumnealui sunt și angajații primăriei, bineînțeles, care îl susțin și-l ajută cum și cât pot.

Anul acesta, primăria s-a întrecut pe sine însăși cu festivitățile și pregătirile de bâlci. Localnicii și invitații freamătă de nerăbdare să-i vadă „live” pe artiștii de mare valoare menționați la început.

Adâncă plecăciune în fața celor ce s-au implicat în organizarea acestei sărbători!

Joi, așteptăm focul de artificii de la ora 22, așteptăm slujbele somptuoase și pelerinajul maiestos – ocazie cu care făuritorii și deținătorii de covoare, cuverturi și macaturi țesute, carpete cusute și sute de alte obiecte făcute la mână își pot pune la expoziție comoara de tradiții, pe care o conservă cu sfințenie în camere și odăi „de curat”.

Am scris deosebit de mult despre sat și tradițiile noastre în „14 nuanțe de roșu” – cartea mea de memorii comuniste. Mai am câteva cu autograf acasă – dacă ești interesat. Vino la bâlci și întreabă unde stau. Casa mamei nu-i departe de median (tapșan – mai zic bătrânii) și de biserică.

Profit de ocazie și subliniez – din nou – că „14 nuanțe de roșu” se găsește peste tot în mediul online (în ambele formate: electronic și de hârtie).

Drag cititor, nu te mai rețin, reînnoiesc invitația la hram. Festivitățile se vor desfășura pe parcursul celor două zile de sărbătoare (20 și 21 iunie 2019) –  în median – în fața bisericii.

Părintele paroh, Daniel Ghitiu și părintele vicar, Valerică Ciobanu, împreună cu alte înalte fețe bisericești vă așteaptă cu inima deschisă la slujba de la ora 11 și la celelalte.

Cu toții vă așteptăm cât mai numeroși!

Dacă vrei să afli mai multe despre Gherăești, tradiții și cărțile mele te aștept pe bloguri și rețele de socializare:

Credit fotografie: Petronela Enășoaie – locuitoare de seamă a satului Gherăești, care duce mai departe tradițiile noastre dragi.

 

CRISTINA GHERGHEL

 

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0