Prima paginăRoman

Dați în judecată de Primărie

Dimensiune text

Beneficiarii programului de reabilitare termică care nu și-au îndeplinit obligațiile financiare conform contractului au fost dați în judecată de Primăria Roman. Administrația locală mai are de recuperat în jur de 50.000 de lei. Aproape jumătate dintre proprietarii apartamentelor izolate termic au fost acționați în instanță. Fiecare beneficiar trebuia să plătească 20% din valoarea totală a lucrării.

 

 

Primăria Roman se judecă în instanță cu romașcanii care au beneficiat de lucrări de termoizolare a apartamentelor, dar nu au plătit contravaloarea lucrărilor. Este vorba despre unele dintre cele 130 de familii care locuiesc în blocurile 25 și 32 de pe bulevardul Roman Mușat, singurele blocuri care au fost incluse în Programul multianual de creștere a performanței energetice a blocurilor, derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale.

Cele două blocuri au fost reabilitate în anul 2011. La blocul nr. 25, executant a fost SC Bacor Prod Com SRL Roman, iar valoarea contractului a fost de 405.311 lei. Conform contractului, firma trebuia să realizeze anveloparea clădirii prin izolare termică a pereților și a terasei și înlocuire cu tâmplărie eficientă energetic. Finanțarea ar fi trebuit asigurată în proporție de 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local și 20% de beneficiari, prin asociația de proprietari.

Clauzele contractuale au fost aceleași și în cazul blocului nr. 32, doar că valoarea contractului a fost de 1.103.600 lei, iar executantul a fost Modern Construct SRL Roman. La momentul începerii lucrărilor, unii dintre locatari și-au manifestat  nemulțumiri legate de acest proiect, ei dorind nu doar anveloparea blocului, ci și închiderea și reabilitarea balcoanelor apartamentelor, însă proiectul nu prevedea și această operațiune.

Pentru a fi inclus în acest proiect, fiecare beneficiar a semnat un contract cu administrația locală. Doar că, după finalizarea lucrărilor, unii dintre beneficiari nu au plătit cota-parte aferentă. După numeroase insistențe și solicitări, Primăria municipiului Roman a trecut la acțiuni concrete de recuperare a banilor. „La acest moment, suma de recuperat se ridică la aproape 50.000 lei, foarte puțin față de ceea ce a fost. Precizăm că au fost acționați în instanță 60 de beneficiari din cei 130, pentru a se putea recupera sumele datorate, acestea variind între 100 de lei și 3.000 de lei, mulți dintre aceștia începând deja să își achite debitele”, a afirmat Constantin Cudalb, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Roman. Reprezentantul administrației locale a mai spus că beneficiarii au sesizat și anumite probleme de execuție a lucrărilor, dar că acestea au fost rezolvate punctual cu sprijinul constructorului, așa cum se întâmplă în cazul fiecărei lucrări în garanție, primăria mediind problemele apărute și monitorizând situația până la eliminarea lor.

După reabilitarea celor două blocuri de pe bulevardul Roman Mușat, mai multe asociații de proprietari au solicitat includerea în program. La acest moment există o listă de 86 de blocuri care ar putea intra în program, aprobată prin Consiliul Local, pentru 13 dintre acestea documentația aferentă fiind deja finalizată. „Administrația locală va stabili și suma pentru programul sus-amintit, însă precizăm că aceasta va trebui corelată și în raport de sumele disponibile prin Programul național de reabilitare termică, din direcția acestuia nefiind, deocamdată, popularizate sumele disponibile pentru 2013”, a precizat Constantin Cudalb. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Roman a adăugat că administrația locală are în vedere și un proiect propriu pe care încearcă să-l lanseze în parteneriat cu proprietarii, în a doua parte a acestui an.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari susțin că unii locatari „uită” că au încheiat un contract și nu vor să plătească de bunăvoie sumele datorate către primărie. Aceștia au spus, însă, că cei care au plătit primii au fost pensionarii, deși în cele două blocuri locuiesc și persoane care au o poziție socială bună.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • ???? 9 ani

    Firma care a facut reabilitarea la blocul 32 a facut o lucrare de mantuiala (spre deosebire de cea care a lucrat la blocul vecin, 25). Pur si simplu si-a batut joc, cu muncitori necalificati si (probabil) prost platiti. Iar in ceea ce priveste remedierea problemelor, sa fim seriosi!

  • Au dreptate locatarii respectivi sa nu plateasca aceste lucrari,intrucat devizele sant umflate ca sa fie loc de parandarat si lucrarile executate sant ,de proasta calitate ,iar cantitatea si valoarea lor sant umflate. Este necesar o expertiza facuta de un proiectant indepedent ,privind modul de intocmire a devizului privind cantitatea ci calitatea lucrarilor executate.