Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a organizat vineri, 12 august, o conferinţă de presă, prin care a readus în discuţie problema lipsei sângelui, amintind că, în această perioadă, până pe 31 august, există o campanie în derulare care le oferă donatorilor, pe lângă privilegiile prevăzute de lege, şi un bilet de intrare gratuit la ştrand.
La conferinţă a luat parte şi medicul Nicoleta Popescu, şefa secţiei ATI, care a precizat că necesarul de sânge este în creştere, în timp ce numărul de donatori este în scădere. În aproape două săptămâni de la demararea campaniei de conştientizare a importanţei de a dona sânge şi de a salva vieţi, numărul pungilor cu sânge a crescut de la 90 la 100, fiind eliberate aproape 50 de tichete pentru o intrare gratuită în ştrand, dar medicii spun că numărul donatorilor este insuficient.
„Sânge folosim şi în cazul victimelor din accidentele rutiere sau pentru fracturi de femur, dar şi la pacienţii cronici şi unde compensarea se face pe termen lung. Noi avem un stoc critic, dar au fost momente când Centrul de Transfuzii Piatra Neamţ, de care aparţinem, nu ne-a putut asigura sângele necesar şi am solicitat de la Bacău sau Iaşi. Sângele prelevat este trimis la laborator şi este testat pentru afecţiuni, fiind folosit chiar şi după 40-60 de zile, atunci când rezultatele arată clar că este bun. Mai există concentratul trombocitar care poate fi administrat de la 24 la 72 de ore, dar acesta se foloseşte cu sânge doar de la donatorii vechi, cei care trec periodic prin analizele de sânge”, a declarat doctor Nicoleta Popescu.
În ceea ce priveşte cazurile de pacienţi care sunt programaţi, din timp, pentru operaţii, doctorul spune că acestora li se explică importanţa sângelui folosit şi a nevoii ca să existe un echilibru al cantităţilor. „Noi solicităm să se aducă unul-doi donatori, dar, în foarte multe cazuri, vorbim de pacienţi în vârstă, care nu au pe cine aduce. Noi suntem obligaţi să-i informăm pe pacienţi despre faptul că vom folosi sânge şi este bine să donezi sânge, dar sub nicio formă nu am condiţionat actul medical dacă pacientul nu a adus donatori. Este doar o recomandare, pentru că sângele altcuiva îi salvează viaţa şi aşa poate şi cineva apropiat să ajute pe altcineva în nevoie”, a mai declarat medicul şef de la ATI.
Doctorul Nicoleta Popescu spune că acele cazuri de transfuzii eronate de sânge care au condus la decesul unor pacienţi s-au întâmplat, cel mai probabil, din cauza unor greşeli de procedură. Medicul romaşcan a spus că se verifică de trei ori grupa de sânge şi inclusiv în momentul administrării se face un test de compatibilitate, pentru că o eroare de numai câteva picături îi face rău pacientului, iar cantităţile mai mari pot duce la insuficienţă renală gravă şi alte complicaţii ce pot duce la deces.
Comentarii