HomeRoman

„Dacă nu atragem fonduri europene, vom ajunge sub media de dezvoltare europeană”

* afirmația aparține edilului Laurențiu Dan Leoreanu *
Primarul a fost singurul reprezentant al administrațiilor locale din România invitat cu o bursă Erasmus la Bruxelles.

 

 

Pe parcursul săptămînii trecute, primarul Laurențiu Dan Leoreanu (foto) s-a deplasat la Bruxelles, ca urmare a obținerii unei burse „Erasmus for local and regional elected representatives” (Erasmus pentru reprezentanți aleși de la nivel local și regional). În cadrul săptămînii petrecute la Bruxelles, o sută de aleși locali și regionali din Uniunea Europeană au participat la Zilele Deschise ale Parlamentului European și la o serie de conferințe pe tema fondurilor structurale, a Agendei Europa 2014 – 2020 și a Comitetului Regiunilor și Municipalităților de la nivelul Uniunii Europene. Bursa a acoperit toate cheltuielile de transport, cazare, masă și instruire, iar Laurențiu Dan Leoreanu a fost singurul român cîștigător al unei astfel de burse.

Bursa a fost finanțată de Comisia Europeană și de Comitetul Regiunilor și Municipalităților de la Bruxelles. Am cîștigat o astfel de bursă după ce mi-au fost analizate studiile, proiectele atrase și implementate, CV-ul și capacitățile manageriale. Pentru cele 100 de burse disponibile au candidat 580 de aleși locali și regionali. Din păcate, în timp ce țări precum Franța, Anglia sau Germania au fost reprezentate de cîte 10-11 bursieri fiecare, eu am fost singurul reprezentant al României. Mă onorează faptul că am fost singurul bursier Erasmus care a reprezentat România, însă mă întristează faptul că aleșii locali și regionali din țară nu s-au implicat și nu s-au interesat de aceste burse„, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu. Instruirea la Bruxelles a edilului se va încheia cu un examen, anul viitor.

Discuțiile de la Bruxelles s-au referit inclusiv la una din propunerile transmise către Consiliul Europei de Comisia Europeană, aceea ca 25% din fondurile europene alocate unei țări să poată fi accesate de autoritățile locale nu prin intermediul autorităților de management, ci direct de la Bruxelles, prin depunerea directă a proiectelor. „Această propunere nu a trecut de vot în Consiliul Europei, dar va fi discutată din nou în scurt timp, decizia finală urmînd să fie luată pînă la finele anului. Am discutat pe tema depunerii directe a proiectelor la Bruxelles cu reprezentanți ai unor regiuni din Bavaria și Finlanda, oameni care au desfășurat proiecte în acest mod, iar aceștia mi-au confirmat că eliminarea birocrației în ce privește atragerea fondurilor europene conduce la rapiditatea execuției proiectelor. Discuțiile de la Bruxelles au condus la concluzia că, în perioada 2014 – 2020, trebuie să accesăm cît mai multe fonduri. E o perioadă foarte importantă pentru România și, dacă o ratăm și de această dată, cu siguranță România va rămîne una din țările sub media de dezvoltare europeană. Toate celelalte țări se pregătesc deja, au grupuri de acțiune care stabilesc căi de atragere a fondurilor europene. Cred că oamenii politici, responsabilii de proiecte, persoanele care ocupă funcții administrative, trebuie să fie aleși din rîndul celor cu expertiză în ce privește fondurile europene. Acesta este viitorul dezvoltării României, mai ales în condițiile în care băncile oferă credite pe termene scurte și cu dobînzi foarte mari. Eu, pentru Roman, mă voi zbate să atrag fonduri europene, cu toate eforturile necesare„, a mai spus edilul.

De altfel, în luna decembrie, primarul va convoca o ședință cu șefii direcțiilor administrației locale, pentru a stabili care sînt prioritățile de dezvoltare a municipiului pentru anii 2014 – 2010, în vederea atragerii masive de fonduri europene. „E ca la școală: dacă nu ne pregătim pentru lecții, luăm nota doi. Noi vrem să fim de nota nouă sau zece. Fondurile europene sînt singura șansă de dezvoltare a orașului„, a afirmat Laurențiu Dan Leoreanu.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Ancuta Aspazie 11 ani ago

    Va veni Elena Udrea si este un semn bun pentru noi roamascanii. Sigur se va zbate pentru a face ceva mai departe inclusiv cu fondurile europene, are experiennta si o echipa buna. Acum o vad la B1 si spune ca oricand va fi gata sa reia munca de la minister si va avea si mai multe proiecte.

  • cristina 11 ani ago

    cea de mai sus: ce comic(a) sunteti… nu mai pupa ea minister…. din partea mea sa castige…