Primarul din Bozieni a dat bani, în 2010, pentru ca angajații să se perfecționeze, iar în 2011, le-a luat banii înapoi. Decizia a fost a Curții de Conturi. Alți bani au dat înapoi și membrii unei comisii de licitație, tot funcționari publici.
Primarul comunei Bozieni, Doinel Grumăzescu, a trebuit, anul trecut, să recupereze peste 4.000 lei de la proprii angajați, chiar dacă, în 2010, tot el fusese cel care își dăduse acordul pentru ca bugetarii din Primăria Bozieni să beneficieze de anumite facilități.
Un control al Curții de Conturi, efectuat în perioada 18 aprilie – 30 mai 2011, a scos la suprafață mai multe nereguli în activitatea Primăriei Bozieni în 2010. Conform experților de la Curtea de Conturi, doi angajați ai primăriei menționate au făcut diverse cursuri postuniversitare, care au fost plătite de administrația publică locală fără a exista o bază legală.
„Inspectorul de asistență socială de la noi a făcut un curs de perfecționare, iar persoana care a venit în control a considerat că acel curs ține de evoluția profesională personală, nu de instituția la care lucrează. Prin urmare, am recuperat cei 750 lei de la doamna în cauză, așa cum a cerut Curtea de Conturi. De la un alt coleg a trebuit să recuperez 2.000 lei, fiindcă a făcut un curs și a achiziționat un program informatic pentru activitatea de operare în registrul agricol. La momentul la care a fost efectuat controlul, programul nu era implementat și experții au considerat că achiziția s-a făcut pentru un program pe care nu îl utilizam. După ce s-a terminat de implementat și s-a încărcat toată baza de date, am făcut contestație la decizia Curții de Conturi, dar aceasta a fost respinsă. Nu sînt de acord cu această soluție, dar nu am avut de ales și a trebuit să recuperez banii„, a afirmat Doinel Grumăzescu, primarul comunei Bozieni.
De la alți angajați ai primăriei, inclusiv de la viceprimarul comunei, au trebuit recuperați 1.500 lei. „Am organizat o licitație pentru achiziționarea unui autocamion. Cei 1.500 lei reprezintă indemnizație membrilor comisiei de licitație, suma fiind împărțită la cinci persoane. Curtea de Conturi a considerat că această comisie nu trebuia plătită, deoarece licitația s-a ținut în timpul programului de lucru, adică în intervalul de timp pentru care membrii comisiei primesc salariu„, a precizat primarul comunei Bozieni. Curtea de Conturi a mai constat și alte nereguli, cum ar fi impozite și taxe neîncasate pentru persoane fizice și juridice sau nedepunerea la timp a încasărilor la trezoreria statului.
Curtea de Conturi a României a făcut publice rapoartele controalelor efectuate în perioada februarie – aprilie 2011, referitoare la activitatea unităților administrativ-teritoriale în anul 2010. Din totalul administrațiilor locale din județul Neamț, anul trecut au fost verificate 32 de entități. Astfel, experții Curții de Conturi au verificat activitatea Consiliului Județean Neamț, a Primăriei Roman, a Primăriei Piatra Neamț, a Primăriei Roznov, a altor 26 de primării rurale și a două societăți comerciale de interes local.
Comentarii