Cum va arăta ultimul tronson din Pietonal. Pietonalul se modernizează de 10 ani și devine din ce în ce mai pustiu

HomeActualitate

Cum va arăta ultimul tronson din Pietonal. Pietonalul se modernizează de 10 ani și devine din ce în ce mai pustiu

 

Luni, 6 martie, se reiau lucrările de finalizare a modernizării ultimului tronson din Pietonalul Ştefan cel Mare, anunță autoritățile locale. Lucrările de înfrumusețare a acestei zone pietonale au început în 2007, în urmă cu zece ani, și au costat sume importante. Modernizarea a început pe vremea primarului Dan Cărpușor, au fost continuate de primarul Laurențiu Leoreanu și se continuă și în mandatul primarului Lucian Micu. Chiar dacă modernizarea ultimului tronson se va încheia în această vară, de la anul trebuie făcute alte lucrări, la parter I, pentru toate celelalte tronsoane, din cauza faptului că terasa s-a degradat și agenții economici de la parter au de suferit din cauza infiltrațiilor.

Ce noutăți aduce tronsonul IV

Vineri, 3 martie, conducerea Primăriei Roman s-a întâlnit cu reprezentații firmei care va efectua lucrările, SC Robu Construct, firmă care a executat şi lucrările din Complexul de Agrement „Moldova” – zona de picnic, și au stabilit să se înceapă munca de săptămâna viitoare.

„Conform proiectului, tronsonul IV va fi prevăzut cu un amfiteatru, o fântână arteziană cu videoproiector, ce va permite proiecţia pe perdea de apă, şi o toaletă publică. Dinspre partea de blocuri se va amenaja o cale de acces pentru maşinile de intervenţii de urgenţă. Pe scările dinspre BancPost va funcţiona o scară rulantă şi o platformă acoperită pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi. Pentru acest ultim tronson care a rămas de modernizat, estimarea arată că toate lucrările – inclusiv refacerea terasamentului pentru eliminarea infiltraţiilor – vor costa 2 milioane de lei. Pentru anul acesta, va fi alocată din bugetul local suma necesară încheierii lucrărilor”, se arată în comunicatul Primăriei Roman.

Cât au costat până acum lucrările

Anul trecut s-au efectuat lucrări la ultimul tronson de circa 500.000 de lei, iar anul acesta se va mai cheltui diferența până la 2 milioane de lei. Anul următor vor trebui din nou alocați bani pentru refacerea terasamentului de la parter I pe toate cele trei tronsoane.

Proiectul de modernizate al Pietonalului a fost întocmit, în 2004, dar, din lipsa banilor, abia în anul 2008, s-a realizat un singur tronson – III. În decursul anului 2012, pe fonduri europene s-au efectuat lucrări de modernizare a tronsoanelor I şi II (inclusiv platforma dinspre Biserica Precista), care au costat 2,1 milioane de lei.

Și, contrar așteptărilor, cu cât s-a investit mai mult în această zonă pietonală, cu atât interesul pentru ea a scăzut. Sau, cel puțin, asta spun în ultimii ani agenții economici care au în zonă afaceri. În general, în Pietonal se mai găsesc doar baruri, magazine de mobilă, câteva magazine cu îmbrăcăminte și mai multe magazine second hand. În 2013, un fost consilier local propunea ca fațadele tuturor magazinelor să fie uniformizate. Urma să fie înființată o comisie, să fie înștiințați agenții economici și cam așa a rămas. Apoi, agenții economici au solicitat ajutor Consiliului Local și li s-au scăzut taxele pentru concesiunea teraselor. S-au realizat și câteva târguri cu vânzare de produse, dar  Pietonalul pare a fi devenit o zonă neatractivă, dar super modernizată. Autoritățile locale spun că au în plan să planteze verdeață între betoanele turnate și să mai organizeze alte evenimente.

„În această primăvară va începe şi plantarea de arbori, în tot Pietonalul, căutându-se achiziţionarea de specii care să reziste temperaturilor ridicate de pe timpul verii. De asemenea, primarul Lucian Micu intenţionează să organizeze în Pietonal mai multe evenimente publice, pentru încurajarea afacerilor şi revitalizarea ideii de zonă de promenadă şi relaxare”, spun reprezentanții Primăriei Roman.

O problemă o va reprezenta asigurarea oazelor de verdeață în zonă, pentru că, din păcate, unii arbori plantați în anii anteriori au fost rupți sau smulși de oamenii certați cu bunul simț, iar alții au rezistat greu din cauza asfaltului care crește și mai mult temperatura de pe timpul verii. Anul trecut, peste 2.000 de arbori au fost plantați de-a lungul străzii Bogdan Dragoș și mai sunt în pământ mai puțin de 600. Așa s-a întâmplat și cu multe din florile asigurate de Primărie în zonele unde s-au amenajat spații verzi și care au pălit într-o lună, nefiind îngrijite de locatari.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
 • Primaria trebuie sa inteleaga ca accesul auto in ” Groapa ” trebuie permis ! Evident numai celor cu sticker ” green ” minim euro 4 !
  ” Groapa ” a fost marginalizata de cand a fost restrictionat accesul auto.
  Se poate instala un indicator de limitare a vitezei maxim 5 km/h
  Nu aveti psiholog la primaria Roman?
  Clientul vrea sa pape o pizza si sa bea un fresh si sa poata discuta despre noul BMW euro 5 adus din Germanaia ! Altii vor sa se joace cu telecomanda BIB-BIB …un flash…o figura…chestii…trestii…socoteli…
  Sunt chestii fine de optica comerciala si psihologie comportamentala
  a romascanului care vrea si el sa se dea putin mare…Nu este nimic grav in asta !
  Ati vizionat reclamele cu autoturisme noi ? Masinile sunt parcate exact langa un bar sau cafenea , langa o masuta pe care sta o cafea sau suc cu umbreluta iar un barbat isi ridica putin si discret ochelarii de la ochi…Iar o tipa isi baga degetul in gura si trage un delicat „melc de saliva” pe capota lustruita….Cam despre asta vreau sa va vorbesc !
  hai ma Micule fi Mare Primar si scoate naibii bariera aia….
  Ce naiba face portarelul ala acolo ? Pazeste lipsa de profitabilitate….
  Nu vrem bariere…Parca-i bariera de la guvern !
  Lasa ” groapa ” libera…vrem sa mergem cu masinile acolo….
  Eu stiu bine la ce ma refer….

 • razvan 7 ani ago

  Ulise…esti beat ?? atat amar de investitie si tu vrei sa intri cu BMW-ul cu manelele la maxim si cu geamurile lasate sa scuipi seminte ? Trebuia sa fie pana acum,nu de acum incolo…Inteleg ca esti un mic intreprinzator prin zona respectiva,dar hai sa evoluam si noi totusi.
  Stai linistit,odata cu modernizarea vietii , veti avea parte si de trafic prin zona,plini cu clienti cu 2 lei in buzunar.