HomeSocialReligie

Culiţă Tărâţă, Laurenţiu Leoreanu şi Dan Arvătescu au fost aleşi deputaţi

Preoţii şi mirenii au ales membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Pe cuprinsul Arhiepiscopiei au fost delimitate zece circumscripţii electorale, din care două în Protopopiatul Roman şi opt în cele cinci protopopiate de pe cuprinsul judeţului Bacău. Preotul Ionel Doru, inginerul Vasile Balcan şi primarul Laurenţiu Dan Leoreanu se află la al doilea mandat în Adunarea Eparhială.

În Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a avut loc joi, 8 mai, alegerea membrilor în Adunarea Eparhială, definită de Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în articolul 90, drept „organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei”. Preoţii de pe cuprinsul Arhiepiscopiei au venit la circumscripţiile unde au fost arondaţi, constituite în lăcaşurile de cult, pentru a vota membrii clerici şi mireni ai Adunării Eparhiale. În conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al BOR, membrii clerici şi mireni care formează Adunarea Eparhială sunt aleşi din patru în patru ani, în număr de 30 de persoane – două treimi mireni şi o treime clerici.

„Viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin”

Candidaţii pentru Adunarea Eparahială trebuie să constituie exemple de „viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin”. Clericii trebuie să aibă cel puţin gradul profesional definitiv şi „să se fi distins printr-o activitate deosebită şi purtare exemplară”. Mirenii sunt desemnaţi de consiliul parohial al parohiei din care provin. Pentru depunerea fiecărei candidaturi a fost necesară şi binecuvântarea PS Ioachim Băcăoanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Candidaturile s-au depus la biroul electoral eparhial cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită pentru alegeri.

Două biserici din Roman au fost transformate în centre de votare

În cele şase protopopiate ale Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului – Roman, Bacău, Oneşti, Buhuşi, Sascut şi Moineşti – au fost delimitate zece circumscripţii electorale, din care două în Protopopiatul Roman şi opt în cele cinci protopopiate de pe cuprinsul judeţului Bacău. În Protopopiatul Roman au funcţionat două circumscripţii, la Biserica „Precista Mare” şi la Biserica „Sfântul Gheorghe”. Scrutinul nu s-a făcut prin vot secret, ci prin aclamaţie, votanţii trebuind să răspundă prin viu grai dacă sunt „pro” sau „contra” unui candidat – preot sau mirean. Alegerile au decurs în condiţii normale, nu s-au înregistrat glasuri potrivnice sau abţineri.

În fiecare circumscripţie electorală s-au ales un membru cleric şi doi mireni. Fiecare circumscripţie şi-a desfăşurat lucrările sub preşedinţia unui delegat eparhial. Alegerile s-au făcut în două şedinţe. În prima şedinţă a fost ales reprezentantul cleric, iar în cea de-a doua, cei doi reprezentanţi mireni. „La colegiul electoral nr. 2, de la Biserica «Sfântul Gheorghe», au fost arondaţi preoţii din 40 de parohii de pe cuprinsul Protopopiatului Roman şi delegaţii mireni din aceste parohii, câte un reprezentant laic din fiecare parohie. La scrutin au fost prezenţi peste 30 de preoţi şi delegaţi mireni. Majoritatea absolută fiind constituită, am trecut la votarea membrilor Adunării Eparhiale. Pentru început, în biserică au intrat doar preoţii. Acestora le-a fost prezentat candidatul propus, în persoana părintelui Ionuţ Amărinii, de la Biserica «Sfântul Vasile cel Mare» din Roman. Toţi cei prezenţi au votat, prin aclamaţie, «pentru» ca părintele Amărinii să fie membru în Adunarea Eparhială. Din partea mirenilor au fost propuşi ca membri ai Adunării Eparhiale doi candidaţi: doctorul Dan Arvătescu, şeful secţiei Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, şi inginer Vasile Balcan, directorul SC Marsat SA din Roman. Am prezentat activitatea celor doi candidaţi mireni, apoi, prin aclamaţie, s-a trecut la votarea lor ca membri în Adunarea Eparhială”, a explicat părintele doctor Florin Aurel Țuscanu, delegat de Centrul Eparhial Roman.

Preoţii şi mirenii din centrul de votare de la Biserica „Precista Mare” din Roman i-au trimis în Adunarea Eparhială pe părintele Ionel Doru, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Roman, profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, şi inginerul Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

„Toţi preoţii prezenţi am cântat «Hristos a Înviat!» noilor aleşi, i-am felicitat şi le-am urat să aibă realizări frumoase în comunităţile din care provin”, a precizat părintele Țuscanu.

Părintele Ionel Doru, Vasile Balcan şi primarul Laurenţiu Dan Leoreanu se află la al doilea mandat în Adunarea Eparhială. Preşedintele Adunării Eparhiale este întotdeauna chiriarhul (episcopul sau arhiepiscopul). Limitarea la cel mult două mandate, indiferent dacă sunt consecutive sau nu, a fost introdusă de noul statut al BOR, aprobat de Sfântul Sinod în anul 2007 şi intrat în vigoare în anul 2008.

Gânduri noi la început de drum

Primarul Leoreanu a declarat că va milita, în noul mandat, pentru reabilitarea Spitalului Vechi. „În primul mandat, cred că am reuşit un demers pentru modernizarea şi susţinerea Bisericii din municipiul Roman. Cred că bisericile din municipiul Roman sunt bine puse la punct, există o relaţie de colaborare şi cooperare cu Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, o relaţie bună pe care o avem cu preoţii din această Arhiepiscopie. De asemenea, am militat şi voi milita în continuare – iar propunerea mea a fost adoptată la sfârşitul acestui prim mandat – pentru a se comanda un studiu de fezabilitate, o analiză tehnică pe Spitalul «Precista Mare», care este proprietatea Arhiepiscopiei, şi să sperăm că va beneficia de un proiect cu finanţare europeană pentru reconsolidarea şi reabilitarea acestei zone”, adeclarat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

De numele inginerului Vasile Balcan, directorul SC Marsat SA din Roman, se leagă multe proiecte din Arhiepiscopie care au fost realizate cu sprijinul acestuia. Printre acestea, consolidarea lăcaşului de cult din Gâdinţi, introducerea în lăcaşul de cult a unei centrale termice performante, precum şi construirea unui aghiazmatar în incinta lăcaşului de cult. În Roman, inginerul Balcan a ridicat, lângă Biserica „Sfinţii Voievozi”, o troiţă care va fi sfinţită pe 15 mai. „La orice nou început, trebuie să pornim cu gânduri de realizări cât mai bune. Dacă deputaţii din Parlament pornesc la drum cu un program, deputaţii eparhiali se adaptează la programul Arhiepiscopiei”, a spus inginerul Vasile Balcan.

Dan Gabriel Arvătescu, medic primar chirurg, şef al secţiei Chirurgie la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, este la primul mandat. „Eram în operaţie, când am aflat că am fost ales în Adunarea Eparhială. Nu pot afirma că voi muta munţii din loc. Pentru mine este o activitate nouă, dar îmi ofer tot sprijinul, intelegenţa şi capacitatea în slujba ajutării Bisericii Ortodoxe Române, a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pentru obiectivele pe care le are în următorii ani. Voi vedea care îmi sunt atribuţiile şi ce obiective trebuie de atins”, a spus doctorul Arvătescu.

Prima şedinţă a Adunării Eparhiale, în luna iunie

La încheierea lucrărilor celor două colegii electorale, clerical şi mirenesc, delegaţii eparhiali au transmis Consiliului Eparhial toate documentele referitoare la alegeri. Celor şase membri – doi preoţi şi patru mireni – din Protopopiatul Roman, li se vor alătura preoţi şi mireni din celelalte cinci protopopiate. PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în calitate sa de preşedinte de drept al Adunării Eparhiale, este cel care va convoca Adunarea, pe 10 iunie, în noua formulă. Din rândul membrilor Adunării Eparhiale vor fi alese nouă persoane – trei preoţi şi şase mireni – care vor alcătui Consiliul Eparhial, organul executiv al Adunării Eparhiale.

Comentarii

WORDPRESS: 0