Programul Rabla 2017 a început în 24 aprilie, dată de la care proprietarii ce își casează mașinile mai vechi de opt ani primesc un tichet de cel puțin 6.500 de lei, la care se pot adăuga și alte bonusuri.
Comparativ cu anul trecut, principala noutate o reprezintă obligativitatea ca mașina achiziționată prin programul Rabla să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, iar această valoare va scădea la 120 de grame în 2018 și la 110 grame în 2019. În plus, programul prevede acordarea unui bonus de 1.500 de lei (330 de euro) în cazul în care mașina emite cel mult 98 grame CO2/km, iar acest prag urmează să scadă la 96 de grame în 2018 și la 95 de grame în 2019. În acest an, programul Rabla include și o componenta Rabla Plus, care prevede că, la achiziționarea unei mașini electrice, statul va acorda un bonus în valoare de 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro. Mai mult, în cazul achiziționării unei mașini plug-in hybrid (cu încărcare la priză) care emite cel mult 50 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, bonusul acordat este de 20.000 de lei, adică circa 4.400 de euro.
Topul celor mai ieftine mașini
Încă din primele zile de la lansarea programului, dealerii de mașini au scos noile oferte pentru autoturisme, care includ și contravaloarea primelor de casare. Astfel, primele trei mașini ce se află în topul celor mai ieftine automobile sunt Dacia Logan cu 5.500 de euro, Dacia Sandero cu 5.700 de euro și Skoda Citigo cu 5.700 de euro. Acestea au însă echipări minimale, în preț neintrând dotări ca radio, aer condiționat și închidere centralizată. Variantele ce includ aceste pachete se situează în jurul pragului de 7.500 de euro, preț de la care se diversifică gama mașinilor bune, cu motorizări mai puternice și pachete opționale variate, aici incluzându-se modelele Opel Corsa, Skoda Avantage, Ford Ka și Dacia MCV.
Afaceri cu mașini uzate
De asemenea, la nici o săptămână de la lansarea programului cu primele de casare pentru mașinile uzate, bursa voucherelor „rabla” a devenit extrem de activă. Se vând atât vouchere, cât și mașini care trebuie casate. Prețul unui voucher se tranzacționează, în funcție de zonă, cu valori cuprinse între 1.200 și 2.000 de lei, în timp ce pentru mașinile ce trebuie casate ofertele pornesc de 800 de lei și ajung până la 1.000 de euro. Proprietarii de autoturisme vechi își vând mașinile, care adesea sunt doar caroserii goale, către cei care doresc să își achiziționeze vehicule noi cu ajutorul tichetelor sau celor care au făcut o sursă de venit din activitatea de casare. Aceștia își înregistrează voucherele de casare la reprezentanțele auto, care îi contactează când au clienți interesați să achiziționeze tichetele de casare în vederea cumpărării unui autoturism nou.
Șoferii preferă mașinile de import
Totuși, deși programul de stimulare a înnoirii parcului auto este activ de câțiva ani, numărul celor care își cumpără mașini noi este foarte mic în comparație cu cei care preferă automobilele uzate. Motivele sunt variate, dar factorii definitori ai deciziilor țin de preț, calitate, marcă, an de producție, motorizare și echipare.
„Cea mai ieftină mașină nouă românească costă în jur de 7.000 de euro și vine fără nici un fel de dotare. Nici preșuri nu au, darămite să mai pomenim de închidere centralizată, aer condiționat și radio. Varianta nouă de Logan care este acum la 5.500 de euro prin programul Remat nu are nici măcar cablurile montate pentru radio. Dacă proprietarul se hotărăște ca după ce cumpără mașina să pună un sistem audio de care vrea el, trebuie să dezmembreze toată mașina ca s-o cableze întâi, iar dacă face asta își pierde garanția la mașină. Pe urmă, mașinile astea sunt prea grele pentru puterea motoarelor care se montează pe ele. Conducând o astfel de mașină, am avut sentimentul că eu accelerez azi, iar mașina pornește mâine! Pe urmă, dacă mergi cu cineva în mașină te faci de râs tot zicându-i «stai un pic să blochez ușile» sau «să deblochez ușile» și să te tot întinzi prin toată mașina după butoane. Apoi, nu mai e valabilă nici teoria că dacă îți cumperi o mașină nouă nu mai trebuie să-i porți de grijă și s-o duci toată ziua în service. E complet fals! Știu cazuri în care oamenii au rămas pe drumuri cu mașini nou-nouțe așa cum știu și cazuri de mașini care la nici trei luni de folosire au deja «becuri de veghe». Cred că, la aceiași bani pe care îi dai pe o mașină nouă în România, poți cumpăra liniștit una la mâna a doua, importată din Belgia, Olanda sau Franța, că nici Germania nu mai este ce a fost odată. Iar la astea SH, chiar dacă au între 150.000 și 200.000 de kilometri, poți avea norocul să nu ai nici un fel de problemă chiar și cinci ani. Iar dacă dă semne de oboseală, o vinzi și-ți iei alta”, și-a dat cu părerea un șofer romașcan aflat în căutarea achiziției unei mașini.
În privința vânzării mașinilor uzate, pe lângă piețele tradiționale auto s-au deschis în ultimii ani și în zona noastră firme ce cumpără și vând mașini uzate, după ce le testează în service-uri autorizate și pentru care prezintă garanție. Cea mai apropiată firmă de acest gen se găsește la intrarea în Iași, pe raza localității Lețcani.
Comentarii