HomeActualitate

Cu ochii pe termometre şi pe nămeţi

Chiar dacă iarna încă mai face probleme în judeţ, autorităţile se pregătesc acum pentru un alt scenariu îngrijorător: inundaţiile.

 

 

Joi, în cadrul unei videoconferinţe la care a participat ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, împreună cu toţi şefii consiliilor judeţene pentru situaţii de urgenţă, s-a discutat despre problemele pe care le-ar putea crea topirea bruscă a nămeţilor.

Doresc să mulţumesc membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru implicarea de care au dat dovadă şi pentru eforturile pe care le-au făcut în această perioadă dificilă, pentru ca, la nivelul judeţului Neamţ, situaţia să fie sub control. Am avut o întîlnire a grupului de suport tehnic pentru risc de inundaţii. Întrunirea a avut ca scop analizarea situaţiei de la Izvorul Muntelui şi a zonelor de risc în eventualitatea creşterii rapide de temperatură. La finalul întîlnirii, am stabilit un plan de măsuri pentru reducerea şi limitarea efectelor inundaţiilor în caz de topire bruscă a zăpezii. Împreună, am identificat zonele critice de la nivelul judeţului, am făcut o evaluare a situaţiei şi am stabilit măsurile care trebuie luate în continuare„, a afirmat prefectul Mihai Archip, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

În urma acestei întîlniri şi a discuţiilor purtate în cadrul CJSU, s-a decis formarea unor echipe mixte, formate din reprezentanţii instituţiilor deconcentrate cu atribuţii  în domeniu, pentru a face verificări în teren, pe cursurile de apă, la traversările acestora în zona podurilor şi podeţelor şi pe maluri, pentru ca acestea să fie libere şi să poată prelua surplusul de apă care va apărea din topirea zăpezilor. În aceeaşi măsură, vor trebui curăţate canalele de scurgere şi rigolele, pentru a nu prezenta obstacole, care ar împiedica evacuarea apei şi, astfel, ar putea crea probleme cetăţenilor din zonă, la dezgheţ.

Doresc să subliniez obligaţiile pe care le are populaţia. Fiecare în parte trebuie să se ocupe de curăţarea şi îndepărtarea zăpezii din jurul caselor şi anexelor gospodăreşti, de curăţarea şanţurilor şi rigolelor aferente proprietăţii, pentru asigurarea scurgerii apei rezultate din topirea zăpezii şi dirijarea către cursurile de apă sau reţeaua de colectare a apelor pluviale„, a precizat prefectul Mihai Archip.

 

 

Din grupul de suport tehnic pentru inundaţii fac parte şefii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ, Hidroelectrica şi Direcţia Regională de Ape Bacău. Săptămîna viitoare urmează a se stabili clar care sînt zonele de risc  maxim la inundaţii în Neamţ.