Prima paginăActualitateRural

Croitor de lux în Torino, membru al Academiei Croitorilor din Roma, caut ucenici la Săbăoani

Dimensiune text

Vlăduţ Motău şi Daniel Robu

Vlăduţ Motău şi Daniel Robu

Daniel Robu este proprietar al unei croitorii de lux. El deține cea  mai înaltă treaptă a recunoaşterii profesionale. Daniel Robu caută ucenici în satul natal. Croitoria lui Daniel Robu îmbracă toată lumea bună a oraşului. El lucrează cu românii pentru că italienii nu sunt interesaţi să înveţe meserie.

Daniel Robu, unul dintre cei mai în vogă croitori torinezi ai momentului, originar din Săbăoani, îşi caută ajutoarele din atelier printre tinerii din comună. Aflat într-o scurtă vizită în sat, pentru a-şi vedea familia, acesta se va întoarce în Italia însoţit de un tânăr, absolvent al liceului din promoţia 2013, pe care să-l înveţe meserie. „Eram în căutarea unui nou angajat pentru atelier. Am trei lucrători, toţi români, pe care i-am angajat prin anunţuri în mass-media române din Torino. Am preferat români pentru că eu consider că ne putem înţelege mai bine între noi în limba română, dar şi pentru că tinerii italieni nu se prea îndreaptă spre meşteşuguri”, spune Daniel Robu.

Șansa i-a surâs lui Vlăduţ Motău. „Nu-l ştiam pe băiat. Mi-a fost recomandat de conducerea liceului din Săbăoani ca fiind unul dintre participanţii activi la un curs de informare despre piaţa muncii, desfăşurat la şcoală. Ce m-a determinat să mă hotărăsc foarte repede asupra lui a fost reacţia pe care a avut-o când i-am făcut propunerea. S-a luminat la faţă şi a acceptat pe loc şi am ştiut că va şti să valorifice şansa. Eu îi dau şansa să se apropie de această meserie. Nu este sigur că e făcut pentru asta, el va decide, apoi, dacă i se potriveşte sau nu”, spune Daniel Robu.

Îmbracă fotbaliştii de la Juve

Daniel Robu are astăzi o croitorie de lux în Torino. De altfel, şi lui îşi spune croitor, şi nu designer, considerând că termenul îl defineşte cel mai bine. „Un croitor face totul, este complet, el ia măsuri, croieşte, coase costumul şi îşi vinde marfa şi nu-mi este ruşine să mă numesc astfel”, spune Daniel Robu. Nu oricine îşi poate permite un costum care să aibă monograma românului pe etichetă: un costum costă între 1.000 şi 2.000 de euro. „Eu fac costume la comandă, costume tradiţionale, adaptate, însă, la cerinţele modei. Sunt costume care au mii de împunsături de mână cu acul. Îmbin cusutul la maşină cu cel de mână. Butonierele, de exemplu, sunt făcute de mână, nasturii sunt cusuţi de mână, materialele sunt de calitate, ca să dau doar câteva exemple care fac diferenţa faţă de un costum de serie”, spune croitorul.

Printre clienţii săi se numără personalităţi: notabilităţile oraşului, jucători la celebra formaţie Juventus Torino, senatori români care trag o fugă la Torino pentru a-şi comanda costumele la Daniel Robu. „Nu vreau să dau nume, pentru mine toţi clienţii sunt la fel. Important este ca, la final, clientul să fie mulţumit”, spune Daniel Robu.

A furat meserie de la şase ani

Daniel a avut primul contact cu croitoria la  şase ani, când i-a făcut un comision unui vecin, care l-a rugat să-i ia pantalonii de la croitorul satului. Pantalonii nu erau chiar gata şi el a aşteptat urmărindu-l pe croitor cum mânuieşte fierul încins. „Avea fier cu cărbuni. Mă uitam fascinat la el şi îmi doream foarte mult să fac asta”, îşi aminteşte Daniel Robu. A desfăcut, apoi, maşina de cusut a mamei, primită de zestre, iar mai târziu a început să coase, şorţuri şi sacoşe. La 14 ani, şi-a făcut singur primii pantaloni. A lucrat ca ucenic la Bucureşti, în case de modă, apoi şi-a deschis un atelier la Săbăoani. „În 1999, am plecat în Italia. Am lucrat, întâi, ca angajat în casa unui nobil, făceam de toate în casă. M-am angajat, apoi, la ateliere de croitorie, pentru a şti care sunt gusturile italienilor în materie de modă. În câţiva ani, am reuşit să-mi deschid propriul atelier. Italienii sunt foarte pretenţioşi la îmbrăcăminte, eu consider că Italia este ţara care dă tonul în modă”, spuen Daniel Robu.

El este singurul străin membru al Academiei Croitorilor din Roma, cea mai înaltă treaptă a recunoaşterii profesionale. „Cred că experienţa din România, dorinţa de a face mereu ceva mai bun şi mai mult decât am făcut şi calitatea produselor mele m-au făcut să ajung acolo. Din doi în doi ani, Academia organizează un concurs, «Foarfecele de aur». Timp de trei zile, croitorii înscrişi lucrează, în faţa unui juriu, un costum la comandă. Cel mai bun ia premiul, un premiu cu tradiţie de la 1500. Mi-am propus ca, la anul, să particip şi să câştig”, spune croitorul Daniel Robu.

Sponsor al asociaţiilor româneşti

De 14 ani în Italia, Daniel Robu spune că n-a încetat nici o clipă să se simtă român. Nu lipseşte de la niciun eveniment românesc organizat în Italia şi este sponsor al tuturor asociaţiilor româneşti, pentru care confecţionează steaguri ale României. Visul său este participarea, ca reprezentant al României, la Congresul mondial al croitorilor, care se organizează din doi în doi ani. „Acum doi ani, am participat la Congresul mondial al croitorilor care s-a ţinut la Roma şi m-a durut sufletul să nu văd steagul românesc pe podium. Sper ca, printr-un proiect al Departamentului românilor de pretutindeni, să pot duce steagul României la ediţia următoare”, mai spune Daniel Robu.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • un cetățean 8 ani

    Foarte frumos că se gândește la ucenicii din satul natal !

  • Daniela 8 ani

    De apreciat ca a reusit sa realizeze. Strainii ar trebui sa cunoasca adevarata fata a romanilor: muncitori si perseverenti.