Recoltatul porumbului sau culesul viei au făcut ca donatorii de profesie să nu mai aibă timp să vină la donare.
La Unitatea de Transfuzie Sanguină (UTS) din cadrul Policlinicii Roman este linişte în aceste zile. Donatorii de meserie, cei care se prezintă cel mai des la donare, şi o fac periodic, de ani de zile, sunt ocupaţi, cel mai probabil, cu muncile specifice de toamnă, cum ar fi recoltatul porumbului sau culesul viei, şi nu au mai dat pe la Policlinică.
Săptămâna trecută au fost şi zile în care s-a prezentat un singur donator. Doar vineri ce a fost mai aglomerat, atunci când, în primele ore ale dimineţii, aşteptau aproximativ zece persoane să intre la donare, dintre care două care nu au mai făcut acest lucru niciodată. „Am văzut că este campanie la nivel naţional prin care se face apel la persoanele sănătoase să vină să doneze sânge, aşa că m-am hotărât să vin şi eu. Nu ştiam nici ce grupă de sânge am. Cu această ocazie, am aflat şi acest lucru, plus că am făcut şi o verificare sumară a stării de sănătate”, a spus Elena Cozma, unul dintre donatorii aflaţi la prima experienţă de acest gen.
Chiar dacă nu au cunoştinţă despre nicio problemă de sănătate, romaşcanii sunt invitaţi să doneze sânge, pentru că, astfel, îşi pot face, în mod gratuit, analizele pentru diferite tipuri de afecţiuni, în special cele care au transmitere prin sânge, precum hepatitele B şi C, HIV, ori analize VDRL(Venereal Disease Research Laboratory)- test de depistare a sifilisului . Aceste analize se fac, în mod obligatoriu, la fiecare donare, chiar dacă persoana a mai făcut acest gest.
Comentarii