HomeRomanReligie

„Creştinismul abia începe”

conferinte 02Sute de romaşcani s-au adunat, vineri seară, pentru a-l asculta pe preotul Constantin Necula, în sala amfiteatru a complexului Parc Multiplex din Roman. Conferinţa „Creştinismul abia începe” a fost organizată de Fundaţia „Episcop Melchisedec” şi de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Manifestarea a strâns sute de oameni, mult peste capacitatea sălii, dar oamenii care au vrut să participe la eveniment au stat până la final, deşi întâlnirea a durat peste patru ore.

În prima parte a conferinţei au vorbit, pe rând, IPS Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi invitatul său, preot profesor doctor Constantin Necula. După ce prima parte a conferinţei s-a încheiat, participanţii au ascultat colinde interpretate de Corala Ortodoxă „Armonia” din Constanţa, o corală multipremiată internaţional şi care a reuşit să emoţioneze până la lacrimi pe cei mai mulţi dintre cei prezenţi, datorită colindelor interpretate. În a doua parte a întrunirii, preotul Constantin Necula a răspuns întrebărilor transmise din public.

Sâmbătă, 12 decembrie, începând cu ora 17.00, în aceeaşi locaţie, romaşcanii au putut să îl asculte pe Constantin Bălăceanu-Stolnici. Academician reputat şi medic neurolog, Bălăceanu-Stolnici nu se află la prima vizită la Roman. Sâmbătă dimineaţă, Constantin Bălăceanu-Stolnici a făcut un parastas la catedrala arhiepiscopală în memoria bunicului său, care a fost primar al Romanului. „După săvârşirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa Ioachim, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a înmânat excelenţei sale, domnului academician, distincţia «Ordinul Melchidesc, clasa întâi», cea mai înaltă distincţie a Eparhiei Romanului şi Bacăului, domnia sa fiind prima personalitate a vieţii culturale româneşti care a primit această distincţie. În cuvântul de mulţumire adresat, domnul academician a arătat importanţa Bisericii în istoria neamului românesc, amintind faptul că bunicul său, Mauriciu Riegler, a fost între 1888-1917 profesor la Seminarul «Sfântul Gheorghe» şi la Gimnaziul «Roman-Vodă», dar şi primar al acestei urbe. Totodată, Înaltpreafinţitul Ioachim a oferit domnului profesor Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, distincţia «Ordinul Melchisedec, clasa a doua», iar părintelui profesor Constantin Necula icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, în semn de preţuire şi mulţumire pentru susţinerea şi promovarea valorilor creştin-ortodoxe în rândul tinerei generaţii”, se precizează într-un comunicat al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Comentarii

WORDPRESS: 0