HomeSocialEducatie

Corupţia din şcoli va fi desfiinţată de Codul etic

Ministerul Educaţiei vrea ca acest cod să fie finalizat până la sfârşitul anului şcolar.

Începând din anul şcolar 2014 – 2015, în sistemul de educaţie ar putea funcţiona, în vederea asigurării unui învăţământ de calitate, un Cod de etică. Ceea ce nu s-a făcut în 23 de ani se doreşte a se îndrepta prin acest cod. Proiectul „Codului de etică” este în dezbatere publică de aproape doi ani, dar, până la sfârşitul acestui an şcolar – spun oficialii din Educaţie -, va îmbrăca forma finală. „Un Cod de etică am avut şi până acum, sub forma unui regulament de ordine interioară. Acest regulament era adresat mai mult elevilor, dar au existat întotdeauna reţineri în a-l aplica. Este binevenit un astfel de cod, numai că noi nu am dus lipsă de legi şi norme, ci de impunerea aplicării lor”, a precizat Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ (SLLÎ) Neamţ. 

Colectarea de fonduri şi meditaţiile, interzise dascălilor

Codul de etică prevede, la articolul 7, printre altele, interzicerea colectării de fonduri de la elevi, de la părinţii acestora sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare: examene şi evaluări naţionale, olimpiade şi alte concursuri şcolare. „Colectarea de fonduri şi acordarea de atenţii dascălilor reprezintă obiceiuri româneşti care trebuie să dispară din şcoli. În cele mai multe cazuri, conducerea unităţilor şcolare este cea care face presiuni pe dascăli pentru strângerea de fonduri. Cred, însă, că dascălii nu trebuie să se mai implice, de acum încolo, în niciun fel în colectarea de fonduri şi să lase directorii să rezolve această problemă”, a spus preşedintele SLLÎ Neamţ.

Un alt punct din acelaşi articol prevede interzicerea dascălilor de a face meditaţii cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale. „Este o prevedere justificată, deoarece este puţin probabil ca dascălul care îşi pregăteşte elevii de la clasă să-i poată evalua în mod obiectiv”, a spus Gabriel Ploscă.

Celelalte activităţi generatoare de corupţie sunt, potrivit Codului de etică, fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte şi servicii, solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte, traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare.

Dascălii vor fi „judecaţi” de comisiile de etică

Dascălii care comit abuzuri emoţionale asupra elevilor sau colegilor vor fi „judecaţi” de o comisie de etică. Articolul 15 din Codul de etică vine în sprijinul dascălilor: „În cazul încălcării neintenţionate a prevederilor codului, fapt dovedit în urma anchetei şi audierii comisiei judeţene de etică, persoana în cauză va fi consiliată cu privire la înţelegerea situaţiei de încălcare a principiilor codului de etică şi, respectiv, va fi sprijinită pentru concilierea amiabilă cu partea reclamantă”. Cu alte cuvinte, dacă dascălul şi-a umilit sau lovit elevul pentru că nu şi-a făcut tema, dacă a avut o comportare nefirească faţă de acesta, el va fi iertat, deoarece a săvârşit fapte – spune Codul de etică – fără intenţie. Ba, mai mult, va fi consiliat pentru a fi mai atent pe viitor. Cu toate acestea, este greu de crezut că victima va încerca o conciliere amiabilă cu cel care i-a adus prejudicii, dacă incidentul are o gravitate mai mare.

Comisiile de disciplină există şi acum, dar ele se reactivează când în şcoală are loc un incident. „Trebuie mare atenţie atunci când comisia de disciplină din şcoală «judecă» un caz, deoarece victima poate reclama vicii de procedură care ţin, de exemplu, de faptul că aceasta nu s-a întrunit printr-o decizie a directorului şcolii sau că membrii comisiei constituite nu aveau cel puţin gradul didactic al dascălului care este implicat în incident. În aceste condiţii, victima contestă propunerea comisiei de disciplină la Colegiul de disciplină din cadrul Inspectoratului Școlar şi ar putea scăpa cu faţa curată”, explică preşedintele SLLÎ Neamţ.

Codul de etică propune ca dascălii să respecte şi norme de conduită faţă de colegi. Limbajul, duritatea şi comportamentul dascălilor sunt reglementate prin acest cod. Dascălilor le este interzis să vină băuţi la şcoală, să folosească dotările şi baza materială în vederea obţinerii de beneficii financiare personale şi le este interzisă distribuirea de materiale pornografice.

Sindicaliştii mai spun că trebuie să existe un Cod de etică şi pentru părinţii care fac presiuni asupra oamenilor şcolii pentru ca propriii elevi să primească note mari.

Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 8
 • dan 9 ani ago

  Asteptam si codul de etica pentru directori in care se scrie ca nu pot fi obtine functia in schimbul apartenentei lor la un partid politic.

 • iulian 9 ani ago

  Nu pot veni beti la scoala , dar nu se spune nimic ca nu au voie sa bea in scoala deci VOM BEA IN SCOALA CA DOAR SALARIUL MERGE STRUNA !

 • Geanina 9 ani ago

  Va rugam domnule inspector Stan sa luati de urgenta masuri in Colegiul Roman Voda,toti profesorii dau note copiilor dupa plasele care le aduc parintii care detin firme si afaceri in Roman.Nu putem ca noi oamenii de rand sa tinem copiii sa invete pana seara la ora tarzie si sa le puna nota de trecere si copiii de oameni de afaceri sa treaca cu nota 10,imi pare rau dar asta este adevarul,rusine domnilor profesori

  • Buba 9 ani ago

   Visezi femeie. Ce zici tu acolo sunt basme nascocite noaptea in somn. Poate se mai umbla cu plocoane, dar niciodata cei care au invatat nu au luat doar nota de trecere si „retarzii”, cu bani de la mamica si taticu, au primit 10.
   Care om „cu bani”, asa cum zici tu, mai are copilul la liceu, ca s-au cam dus la facultate si mai departe.

   • Geanina 9 ani ago

    Invata sa scrii buba societatii si pe urma sa comentezi.

    • Buba 8 ani ago

     N-are rost sa mai scriu, cand tu nu stii sa citesti.

 • mioara 9 ani ago

  CNRV cel mai corupt liceu din Roman.Tebuie filmati si dati pe mana autoritatilor,pana nu cade un profesor din liceu nu se vor linisti,trebuie sa inteleaga,gata nu se mai poate, ati luat bunuri si ati premiat multi copiii pe nedrept si ati lasat pe locul doi altii care meritau pe drept.

 • mandea 9 ani ago

  nu te supara Buba,dar nu cred ca acei copii de bani gata merg direct la facultate dupa ce termina cl.8 ,trebuie mai intai sa faca liceul ,iar cat despre mult discutata coruptie, nu va disparea niciodata