HomeSocial

Copilărie cu mamă „de serviciu”

Singura creșă din Roman este frecventată de cel puțin 50 de copii în fiecare zi. O zi de creșă costă 2,9 lei la programul de zi și 3,6 lei la programul săptămînal.

 

 

La singura creșă a Romanului – creșa Petrotub, cum era cunoscută pe timpul cînd în oraș erau șase creșe – niciodată nu e vacanță. Prichindeii, dintre care cei mai mari nu trec de trei ani, își văd de programul lor în fiecare zi, indiferent  dacă e vară sau iarnă. Prezența lor se face simțită încă de la intrare: un fel de zumzăit continuu, întrerupt din cînd în cînd de plînsetele celor care, indiferent dacă sînt de la categoria mici sau mari, nu se pot consola fără mama sau tata.

„În fiecare zi, creșa e frecventată de aproximativ 50 de copii din cei 100 de înscriși, pentru că frecvența depinde foarte mult de programul părinților. Dacă părinții lucrează în ture, în zilele libere nu aduc copiii la creșă. Ne străduim să le oferim condiții foarte bune, în limita posibilităților. Clădirea este din anii ’70 și a fost construită încă de la început cu această destinație, fiind proiectată să adăpostească 200 de copii la program de zi și 100 la program săptămînal. Avem locuri de joacă, alimentele sînt întotdeauna foarte proaspete, pregătite în bucătăria proprie”, spune asistenta șefă a creșei  Constanța Ouatu.

Lucrează de 37 de ani în creșă și a prins perioada de glorie a instituției, cînd se lucra aproape la capacitate maximă. Copii erau mulți, iar concediul de care beneficiau mamele după naștere era foarte scurt.

„Noi suplinim părinții. Copiii vin dimineața devreme și pleacă în jurul orei 18-19, iar unii rămîn și peste noapte. Pentru că cei mici petrec foarte mult timp cu noi, practic aici învață să vorbească, învață să aibă un program regulat de hrană, de somn, învață primele deprinderi igienice, învață să mănînce singuri. Sînt activități pe care copiii care frecventează colectivitatea le deprind înaintea celor care încep să meargă la grădiniță mai tîrziu. Și sînt foarte sociabili”, spune asistenta șefă Constanța Ouatu.

Lucru dovedit de prichindeii care ne înconjoară de cum deschidem ușa grupei „Voiniceii”. Lasă baltă mingea, tîrîtul pe covor și jucăriile cu care își făcuseră de lucru pînă atunci, ca să afle cu ce treabă am venit la ei. Și nu plecăm de acolo pînă cînd Denis, liderul de vîrstă al grupei, nu ne invită la petrecerea care va avea loc săptămîna viitoare, de ziua lui. Așa cum este și Ana, pe care părinții o aduc în fiecare zi, devreme, pe motocicletă – pentru că fac naveta de la Gîdinți- și căreia îi place foarte mult la creșă pentru că se joacă toată ziua și pentru că dansează.

 

Trei lei o zi de creșă

 

O zi de creșă costă 2,9 lei pentru copiii de la program de zi și 3,6 lei pentru copiii care frecventează creșa în regim săptămînal. În preț sînt incluse masa de dimineață, gustarea de la ora 10, prînzul cu două feluri și gustarea de la ora 16, iar pentru copiii de la creșa săptămînală este inclusă și cina. „Sumele sînt foarte mici, dar suplinim cu o subvenție de la consiliul local. O lună plină de creșă poate costa puțin peste 70 de lei. Este foarte puțin. Tocmai de aceea, creșa nu este frecventată doar de copii ai căror părinți lucrează și nu au cui să încredințeze copilul, ci și de copii proveniți din familii cu venituri modeste, care preferă să aducă aici copilul știind că este îngrijit și hrănit”, a spus Constanța Ouatu.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • parinte 12 ani ago

    Cozette, iti adresez un sfat: documenteaza-te! Cit timp am avut copiii la cresa – si asta se intimpla in urma cu vreo 8-9 ani – babet era sefa. Aud – gura targului, adevar graieste uneori – ca babet, alias madam ouatu, sotie de dom’ ouatu, ar fi fost demisa. In locul ei ar fi fost numita o alta directoare. Poate s-or mai schimba lucrurile si pe acolo, ca prin tara a fost si o revolutie in 1989, au murit niste oameni…. Acolo e ca acum 30 de ani, cind eram copil. De ce vorbeste tot babatia, nu pot sa inteleg. Sa minta targul? Mai sa fie… Baba vorbeste? Ea care n-a stat o ora cu niste copii? Cine naiba o mai tine pe asta?