HomeSanatate

Copiii României sunt vindecați cu stetoscopul

Ministrul Sănătății susține că sistemul este în colaps de 25 de ani. Reformarea sistemului are nevoie de dotări și medici bine plătiți. Șansele de vindecare ale pacienților din Spitalul Municipal de Urgență Roman cresc dacă au norocul să fie tratați de medici cu vocație. 

Spitalul Municipal de Urgență Roman este în plin proces de auditare. Un act medical de calitate necesită condiții speciale, despre care, de curând, ministrul Sănătății spunea că nu le-a rezolvat nimeni în ultimii 25 de ani. Ministrul Bănicioiu recunoaște că multe clădiri și dotări, chiar aparatura, sunt de prin anii 1975-1980, când se mai ridicau spitale în România. Tot de pe atunci s-au orientat spre medicină și specialiștii care evaluează, de multe ori, pacienții doar cu stetoscopul. Asta pentru că spitalul nu are nici aparatură suficientă, pentru a fi asigurate linii de gardă permanente, dar nici specialiști. Criza este tot mai evidentă, costisitoare și consumatoare de nervi și energii, mai ales din cauza lipsei specialiștilor în imagistică. Poate fi genial chirurgul, internistul sau pediatrul, dacă nu are în timp util o ecografie sau radiografie ajunge dependent de anamneză și stetoscop. Circulă legenda că medicii din SUA sunt impresionați cum rezultatele obținute de ei la analize de laborator riguroase și controale imagistice cu tehnologii de ultimă oră sunt comune cu diagnosticul pus de un medic român după o consultație în care palparea și ascultarea cu stetoscopul par vrăji din evul mediu. Asta poate însemna artă medicală, vocație sau talent, dăruire și înalt profesionalism, dar mai înseamnă și risc pentru pacient, mai ales în cazul celor mici.

Medicii pediatri de la Spitalul Municipal de Urgență sunt puși, de multe ori, în astfel de situații. Pe o gardă lungă și obositoare, în care micuții expuși la infecții, viruși sau microbi, nu de puține ori din neglijența părinților, fac febră, au dureri și suportă cu dificultate tratamentele(înțeleg mai greu sau de loc de ce trebuie să sufere), un medic pediatru cu aură de sfințenie se așează pe marginea patului, la 2 noaptea, ia micuțul în brațe și-l ascultă cu stetoscopul pentru a ține un risc înalt de pneumonie sub control. Fără radiografie, în fața suferinței și a riscului, este obligat, pentru binele micului pacient,  să dea tratamentul salvator după cum îi dictează experiența, valoarea profesională și…stetoscopul. Minunea se și întâmplă, cu târzia confirmare a radiografiei pulmonare. Măndița Cobzaru (foto) este una dintre doctorițele de la Pediatrie care face zilnic astfel de minuni. Timp în care se fac auditări, hârtii, simpozioane, conferințe de presă și alte gesturi publice care nu rezolvă criza de medici, de specialiști și de aparatură. Cearta pe buget, din fiecare an, arată imaturitate politică, cel puțin. Niciunul dintre celelalte domenii pentru care se bat aleșii noștri nu au șanse de continuare sau dezvoltare dacă nu avem cu toții sănătate, aici, acasă, că pentru clinici în străinătate nu au milioanele de români bani. Respectul datorat medicilor care mai fac astfel de minuni poate să-i țină legați de Spitalul Roman, în cazul nostru. Până n-or pleca în clinici private sau peste mări și țări, cu tot cu stetoscopul fermecat.

Comentarii

WORDPRESS: 5
  • Anca Benchea 7 ani ago

    Îngerul nostru păzitor! Mulțumim!

  • Multumim Doamna Doctor e un inger trimis pe pamant!

  • Un Inger de doctor!un exemplu pt toti oamenii si doctorii existenti! Multumim ca existati si aveti grija atunci cand apelam la dvs pt micutii nostri!

  • Astia sunt cu adevarat medici,,,cei care au invatat cu adevarat ce inseamna sa fii medic,sa fii mereu in,,slujba,, pacientului,sa-l tratezi cu competenta,mila,compasiune,responsabilitate,fara sa astepti,,plicul,,si apoi sa-ti faci datoria.Asta inseamna pregatirea medicilor din epoca ,,hulita,,a comunistilor cand intradevar se invata cu adevarat carte.O cunosc personal,destul de bine pe dna.doctor Cobzaru,o femeie,o doctorita de nota 10,ce cerita tot respectul din lume,din partea tuturor,colegi,subalterni,colaboratori,pacienti etc.etc.

  • Florin Ionita 5 zile ago

    Un medic de exceptie – d-na dr. Cobzaru ! Felicitari pentru activitatea dvs ! Sper sa ii inspirati si pe ceilalti, mai ales pe noua generatie de cadre medicale !