Prima paginăSocialEducatie

Copii cu alocaţii europene

Dimensiune text

Tot mai mulţi nemţeni care lucrează în străinătate solicită pentru copiii lor, rămaşi în ţară, alocaţii la nivelul celor din ţările în care muncesc. Alocaţiile europene sunt de cel puţin zece ori mai mari decât cele acordate de statul român.

În România, alocaţia acordată de statul român pentru fiecare copil nu depăşeşte 42 de lei, adică mai puţin de 10 euro. Cu aceşti bani pot fi cumpărate 5 caiete de dictando, 5 caiete de matematică şi un stilou ieftin. Sau poate fi cumpărat un stilou mai scump, cu 37 de lei, şi rămân bani, eventual, de acuarele şi un bloc de desen. Însă tot mai mulţi nemţeni care lucrează în Uniunea Europeană au făcut demersurile necesare pentru a primi pentru copiii lor, aflaţi în România, alocaţii la nivelul celor de care se bucură copiii din ţările în care ei îşi desfăşoară activitatea. Diferenţa este considerabilă.

Dacă, în România, alocaţia pentru copii nu atinge 10 euro, pentru cele mai multe state din Vestul Europei alocaţia este mai mare de 100 de euro. Din datele aflate în posesia autorităţilor, în primele două semestre ale acestui an, la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Neamţ au fost înregistrate 549 de cereri privind completarea formularelor europene, număr care este în creştere faţă de perioada similară a anului trecut, când a fost înregistrat un număr de 300 de solicitări. Cele mai multe dintre aceste cereri se referă la acordarea alocaţiei pentru copii în Italia.

„În cazul cetăţenilor români care desfăşoară activităţi profesionale într-un alt stat membru al UE, indiferent de locul de reşedinţă al membrilor de familie, aceştia au dreptul la beneficiile pentru copii acordate de statul membru şi depun cererea la instituţia competentă cu acordarea beneficiilor de asistenţă socială pentru susţinerea copilului şi familiei din acel stat membru, conform modelului prevăzut de legislaţia acelui stat. Cererea va fi însoţită de documentele justificative pe care le solicită instituţia omoloagă din statul respectiv. Nemţenii  aflaţi într- unul dintre statele membre UE pot solicita, pentru copiii lor, alocaţia de stat din ţara unde muncesc, dacă îndeplinesc una din următoarele condiţii: să fie salariaţi cu contract de muncă sau să desfăşoare activităţi independente, să fie în şomaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independente desfăşurate într-una din ţările Uniunii Europene, să fie titulari de pensie”, a spus Mihaela Alungulesei, director executiv al AJPIS Neamţ.alocatii 01

Citește și:   Vreme deosebit de rece și vânt puternic, joi și vineri

Prestaţiile familiale acordate pe teritoriul UE în baza prevederilor regulamentelor europene şi a legislaţiei române în vigoare sunt nu doar alocaţia de stat pentru copii, ci şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, sau, după caz, indemnizaţiile lunare pentru creşterea copilului cu handicap.
Toate acestea se acordă în baza Regulamentului Consiliului nr. 1408/71 referitor la aplicarea regimurilor de securitate socială salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunităţii. Românii beneficiază de acest drept începând cu 1 ianuarie 2007 şi este aplicabil pe tot teritoriul UE, dar şi în Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia. „De cele mai multe ori, instituţia omoloagă din statul în care cetăţenii nemţeni îşi desfăşoară activitatea profesională solicită de la instituţia noastră o serie de informaţii cu privire la perioada de acordare a alocaţiei de stat în România şi a cuantumului acesteia, informaţii care sunt furnizate prin aşa-numitele formulare europene ( E411, E401, E402,E405, F002, F015)”, a precizat directorul executiv Mihaela Alungulesei.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0