Prima paginăActualitateNeamt

Controale după o alertă de gripă aviară

Dimensiune text

Inspectorii din cadrul DSVSA verifică respectarea cerinţelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări.

Confirmarea recentă a unor focare noi de influenţă aviară în Germania, Olanda şi Regatul Unit al Marii Britanii au impus, în scop preventiv, intensificarea şi la nivelul judetului Neamţ a monitorizării stării de sănătate a efectivelor de păsări şi a controalelor privind aplicarea cerinţelor de biosecuritate în ferme.

Se vor organiza întâlniri şi instruiri pentru informarea şi conştientizarea fermierilor, a medicilor veterinari de liberă practică, a vânătorilor şi paznicilor fondurilor de vânătoare asupra semnelor clinice ale influenţei aviare şi ale bolii de Newcastle şi despre necesitatea notificării, în regim de urgenţă, către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamt, a oricăror suspiciuni de boală. Se va solicita sectorului avicol să intensifice măsurile de profilaxie nespecifică şi să întărească măsurile de biosecuritate în fermele de păsări, pentru a putea preîntâmpina orice evenimente de ordin epidemiologic nedorite.

Specialiştii din cadrul DSVSA Neamţ vor dispune măsuri pentru limitarea circulaţiei păsărilor de curte în perimetrele exploataţiilor şi se vor informa fermierii asupra condiţiilor de circulaţie a păsărilor din exploaţiile comerciale.

Cum să ne ferim de gripa aviară?

Populaţia are obligaţia de a anunţa medicul veterinar cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau moarte a păsărilor din gospodărie. Până la sosirea medicului veterinar nu trebuie să pună mâna pe păsările bolnave sau moarte. Păsările bolnave vor fi izolate, iar cadavrele păstrate. Este interzisă tăierea păsărilor bolnave, folosirea sau comercializarea acestora.

Păsările vor fi ţinute în adăposturi, pentru a evita contactul cu cele ale vecinilor sau cu păsările sălbatice. Copiii nu vor fi lăsaţi să se joace cu păsările domestice sau sălbatice, chiar dacă acestea sunt aparent sănătoase. Raţele şi gâştele nu vor fi lăsate pe bălţi sau lacuri. Carnea de pasăre şi ouăle trebuie cumpărate numai din magazine şi locuri autorizate şi supravegheate sanitar veterinar.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0