Prima paginăActualitateRoman

Controale de audit la Primăria Roman

Dimensiune text

Camera de Conturi Neamţ a verificat mai multe aspecte ale activităţii Primăriei Roman. Într-un raport înaintat consilierilor locali sunt trecute atât aspectele negative, cât şi cele pozitive descoperite de auditori.

Primăria Roman a fost verificată de Camera de Conturi a judeţului Neamţ, de trei ori în ultimele patru luni. Camera de Conturi Neamţ a efectuat un audit financiar asupra modului de utilizare a alocaţiilor bugetare pentru investiţii, un audit de performanţă asupra modului de utilizare a fondurilor alocate municipiului Roman de Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, şi un audit de performanţă privind eficienţa şi eficacitatea concesionării şi închirierii bunurilor aparţinând domeniului public şi privat al municipiului, în perioada 2010 – 2013.

În cazul auditului financiar, Camera de Conturi Neamţ a constatat că nu în toate cazurile cheltuielile cu studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice au avut finalizare în obiective. A fost constatat un prejudiciu total de 14.080 lei constând în cuprinderea nejustificată în situaţiile de lucrări a unei suprafeţe de 25 de metri pătraţi la consolidarea fostului bloc „cu bulină” şi o eroare de adiţie la facturare. Ulterior, prejudiciul a fost recuperat în totalitate.

În ceea ce priveşte spaţiile verzi amenajate în Roman cu bani de la Ministerul Mediului, auditorii au constatat că acestea răspund nevoilor de recreere şi petrecere a timpului liber, microclimatul municipiului Roman s-a îmbunătăţit datorită acestor spaţii verzi, iar acestea sunt eficient gestionate. Reprezentanţii Camerei de Conturi Neamţ au întrebat şi cetăţenii cu privire la spaţiile verzi din oraş, iar „sondajul efectuat a scos în evidenţă un nivel ridicat de satisfacţie al romaşcanilor”.

Cu toate acestea, auditorii au constatat şi abateri referitoare la procedurile de achiziţie publică, valoarea contractelor de achiziţii încheiate în urma licitaţiilor publice fiind mai mari decât contractele de finanţare încheiate cu Administraţia Fondului pentru Mediu. Și în acest caz, deficienţele au fost remediate.

Auditul referitor la concesionarea şi închirierea bunurilor aparţinând municipiului Roman a scos la iveală neconcordanţe între datele din evidenţa contabilă şi datele furnizate de Direcţia de Taxe şi Impozite Locale la sfârşitul anului 2010, neaplicarea în totalitate a măsurilor de executare silită în vederea încasărilor la termen a veniturilor provenite din chirii şi concesiuni şi neelaborarea programelor de dezvoltare a sistemelor de control intern.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • nicoleta 7 ani

    sa fie verificate asociatiile de Proprietari, unde se fura ca in codru….Oare de ce se ascund aceste aspecte ?? se impart cumva banii furati….

    • Florin 7 ani

      1)Ca sa vorbesti de bani furati, ar trebui sa ai si dovezi.2) Curtea de Conturi nu are nici o treaba cu asociatiile de proprietari.3)Primaria este unitate administrativa de drept PUBLIC, iar asociatiile de locatari sunt entitati de drept PRIVAT.4) Nu cunosti legislatie, dar, ca orice roman care se respecta, iti dai cu parerea . Sper, acum, ca te-ai lamurit ca nu-i nici o legatura intre coada vacii si stampila Primariei…