Controale ale ITM Neamț la firmele care au angajat cetățeni străini

HomeActualitate

Controale ale ITM Neamț la firmele care au angajat cetățeni străini

În perioada 17-22 mai, inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ, în colaborare cu lucrători din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Neamț, au desfășurat acțiuni de control la agenții economici susceptibili de a folosi la muncă ilegal cetățeni străini, informează ITM Neamț. Inspecția Muncii și Inspectoratul General pentru Imigrări au încheiat, pentru anul 2022, „Planul de Cooperare Operativă pentru depistarea angajaților străini ilegali și combaterea muncii nedeclarate a străinilor”. În cadrul planului de cooperare, au fost stabilite şi acțiuni comune în scopul prevenirii angajării fără forme legale a străinilor.

În județul Neamț au fost verificaţi astfel 18 angajatori. Principalele deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost următoarele: nu se respecta obligaţia de a ţine evidenţa orelor lucrate de salariaţi; nu se respecta obligaţia de acordare a repaosului săptămânal de 48 de ore consecutive.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost constatate 20 de neconformităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale, din care șase amenzi în cuantum de 17.500 lei şi opt avertismente contravenţionale, au mai precizat reprezentanții ITM Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0