HomeSocialSanatate

Contre între pacienţi şi cadrele medicale de la CPU

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă a recunoscut faptul că la Centrul de Primire Urgenţe (CPU) se nasc, de multe ori, în special în zilele de la sfârşitul săptămânii, discuţii aprinse între pacienţi şi cadrele medicale.

De vină ar fi atât pacienţii, care nu înţeleg ce reprezintă o urgenţă, dar şi cadrele medicale, al căror comportament lasă, uneori, de dorit. Potrivit medicului Cătălina Pălăncianu, mangerul interimar al spitalului, toată această situaţie ar fi putut fi evitată dacă nu ar fi fost „ruptura” între medicina de spital şi cea de familie.

„Există centrele de permanenţă, dar la nivel de casă de asigurări de sănătate este o ruptură între medicina de spital şi medicina de familie. Demult nu au mai fost organizate întâlniri între medicii specialişti şi medicii de familie, pentru a împărtăşi problemele cu care ne confruntăm şi, astfel, să comunicăm mai bine. De aceea este aglomeraţieîn CPU, iar unele cadre medicale au un comportament mai agresiv, ceea ce determină şi pacienţii să fie agresivi. Adevărul este undeva la mijloc. Aici, omul sfinţeşte locul. Nu ştim toţi să dezamorsăm conflicte, să aplanăm situaţii. Pe de altă parte, şi pacienţii mai au replici de genul «nu mă interesează că celălalt moare». Chiar mie mi s-a întâmplat acest lucru şi am rămas blocată. Era vorba despre un bărbat tânăr, care se prezentase la spital cu o banală cădere de calciu. Eu eram la CPU şi făceam masaj cardiac extern unui pacient. I-am spus să nu se supere, dar un om era pe moarte, dar el mi-a răspuns că nu-l interesează. Culmea e că astfel de replici vin din partea persoanelor tinere, şi nu din partea celor vârstnici”, a povestit medicul Cătălina Pălăncianu.

Comentarii

WORDPRESS: 0