Constantin Bălăceanu-Stolnici a ridicat titlul de cetățean de onoare al Romanului, acordat bunicului său

HomeCultural

Constantin Bălăceanu-Stolnici a ridicat titlul de cetățean de onoare al Romanului, acordat bunicului său

 

 

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost prezent luni, 3 iunie, la Roman, pentru a se întâlni cu oficialitățile de la care să ridice diploma cu titlul de cetățean de onoare acordată, post-mortem, lui Mauriciu Riegler, fost primar al orașului și bunicul său, dar și pentru a vizita Muzeul etnografic „Casa Vlădicăi” de la Stănița.

În aprilie anul acesta, Consiliul Local Roman i-a acordat, post-mortem, titlul de cetățean de onoare medicului și omului politic Mauriciu Riegler, iar Constantin Bălăceanu-Stolnici a primit diploma din partea primarului Lucian Micu. De astfel, încă din 2012, și Constantin Bălăceanu-Stolnici este cetățean de onoare al municipiului Roman, oraș în care acesta și-a petrecut copilăria.

„Luni după-amiază, am avut plăcerea și onoarea de a mă reîntâlni cu distinsul academician Constantin Bălăceanu-Stolnici, căruia i-am înmânat însemnele municipiului și titlul de cetățean de onoare, acordat post-mortem, lui Mauriciu Riegler, nimeni altul decât bunicul său. Deși se află la o vârstă destul de înaintată, omul de știință îmi inspiră o mare dorință de a «face» și mărturisesc că, la fiecare revedere, experiențele pe care mi le împărtășește sunt adevărate lecții de viață. Am povestit câteva din amintirile pe care academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici le are despre Roman și despre bunicul său, fost primar al Romanului între 1905 – 1907. Sunt mândru de faptul că, de fiecare dată când invitați din toate zările țării sau din străinătate ne calcă pragul, au numai cuvinte frumoase despre orașul nostru drag, iar acest lucru se datorează fiecăruia dintre noi, cei care ne implicăm să facem din Roman o casă frumoasă și primitoare”, a declarat primarul Lucian Micu.

După vizita făcută la Primăria municipiului Roman, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a vizitat Muzeul etnografic „Casa Vlădicăi” de la Stănița. „După ce a participat la sfințirea Așezământului social-cultural-filantropic «Arhimandrit Ioanichie Balan» din Parohia Chicerea, Protopopiatul Roman, Excelența Sa, însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, a vizitat muzeul etnografic Casa Vlădicăi, obiectiv cultural ce așază în lumină vestigii ale culturii și civilizației locale nemțene din secolul al XX-lea. Întâmpinat cu pâine și sare de către tinerii din Stănița, îmbrăcați în frumosul port național și de primarul comunei Stănița, domnul Laurențiu Todireanu, distinsul oaspete a fost invitat să admire exponatele aflate în cele patru încăperi ale unui așezământ care până nu demult a fost casa părintească a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, locul în care cei opt copii ai familiei lui Nicolae Giosanu au fost crescuți și educați în spiritul valorilor creștine tradiționale”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

După ce au fost trecute în revistă exponatele din muzeu și modul în care erau întrebuințate în activitățile cotidiene de către proprietari, la final, academicianul Bălăceanu-Stolnici  a așternut câteva însemnări în Cartea de Onoare a acestui așezământ, ca mărturie a prezenței sale și a gândurilor de apreciere adresate Înaltpresfințitului Părinte Ioachim, pentru inițiativa de a lăsa generațiilor viitoare de tineri un semn al identității spirituale a românilor din această zonă a Moldovei, acest așezământ fiind un simbol al etnogenezei neamului românesc.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0