Prima paginăPolitica

Consilierul local IPM Bogdan Roman: „Putem ști cât spațiu verde mai avem la Roman?”

Consilierul local IPM Bogdan Roman: „Putem ști cât spațiu verde mai avem la Roman?”

Dimensiune text

Standardul UE este de 26 de metri pătrați de spatiu verde pe cap de locuitor. Putem ști câți mai avem la Roman? Includem aici și cimitirele? Și pădurile de la periferie care nu prea mai sunt?

Această întrebare am adresat-o în ședința de îndată a Consiliului Local, primarului și viceprimarului municipiului Roman. M-au asigurat că voi primi răspunsul cât mai repede cu putință, nefiind în măsură să-l ofere pe loc.

Principala resursă vitală de care avem nevoie pentru a trăi este oxigenul. Mă intrigă faptul că mai marii administrației locale nu acordă interes principalei noastre nevoi, cea de a respira. Poluarea duce la boli grave, iar în timpul pandemiei mortalitatea este mult mai mare în orașele poluate.

Am continuat cu următoarele întrebări, la care aștept, de asemenea, răspuns:
– dacă avizele de toaletare sunt publicate pe site-ul primăriei;
– dacă echipa de toaletare este însoțită de un inginer horticultor/silvic;
– dacă echipa de toaletare are și alte echipamente sau scule în dotare, pentru că îngrijirea copacilor nu trebuie să se facă cu drujba;
– dacă știu faptul că nu este legal să toaletezi mai mult de 2 metri din vârful ramurilor, maxim o treime din coronament, maxim 15% din potențialul folar al unui arbore matur, păstrând o coroană echilibrată.

Le-am explicat că acest gen de tratament aplicat copacilor îi predispune îmbolnăvirii, atacurilor de insecte și ciuperci, putrezirii și uscării sau creșterii necontrolate.

Astfel, se creează condițiile ca în 2-3 ani intervenția echipelor de „toaletare” să fie necesară, de data aceasta pentru a îndepărta complet arborii.

Unii cetățeni vor fi mulțumiți că vor avea mai mult spațiu pentru parcări. Însă aerul curat, umbra în zilele toride și bucuria de a vedea copaci verzi în jur nu pot avea înlocuitori.

În calitate de cetățean poți face următoarele demersuri:
– Contactarea Poliției Locale la numărul 0233 740 710 sau 0233 984;
– Informați Garda de Mediu la 0233 218 964;
– Apelați 112 și cereți Poliției să trimită un echipaj pentru verificarea documentelor de transport material lemnos;
– Sunați la Garda Forestieră pentru tăierile de arbori din parcuri și transport material lemnos fără documente;
– Verificați numărul autovehiculului care transportă lemnul pe inspectorulpadurii.ro;
– Cereți președintelui asociației de locatari să vă anunțe atunci când urmează să facă sesizări privind necesitatea toaletării sau tăierii de arbori (chiar și dacă invocă siguranța cetățenilor). Fotografiați arborii propuși pentru curățare/tăiere;
– Solicitați autorităților să replanteze copaci acolo unde au avut loc defrișări, prin alocarea de finanțări pentru cheltuieli de regenerare, de la bugetul local.

 

Bogdan Roman,
Consilier local, Partidul Împreună Pentru Moldova

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Valeriu 3 luni

    un om desprins de realitate… Romanul nu e padure, si oricum ar fi, vantul bate si aduce aer de afara… dar lipsesc locurile de parcare, ceea ce face poluarea si mai mare, ca te invarti sa parchezi… daca tai 3 copaci faci 10 locuri de parcare, economisesti nervi si amprenta de carbon la dublu..,. sanatate, daca altceva nu e!