Consilierul Bogdan Roman către primarul Achiriloaei: „Să se permită accesul la comisia de circulație unui biciclist și unui pieton!”

HomePolitica

Consilierul Bogdan Roman către primarul Achiriloaei: „Să se permită accesul la comisia de circulație unui biciclist și unui pieton!”

La nivelul municipiului Roman există, în fiecare mandat legislativ, anumite persoane care fac parte din comisia de circulație a orașului, cei care decid elaborarea de propuneri privind reglementarea circulației – restricții de tonaj, viteză, sensuri unice, instalarea, aplicarea și întreținerea mijloacelor de semnalizare rutieră și a echipamentelor destinate siguranței circulației, programe sau intervale orare pe timpul nopții în care oprirea sau staționarea este permisă pentru distribuirea mărfurilor etc. – și elaborarea de propuneri privind crearea de noi căi de circulație, parcări etc. Practic, tot ce ține de circulația pietonală sau rutieră din oraș.

Într-o postare făcută publică în cursul zilei de luni, 19 aprilie, pe pagina de socializare, consilierul local ÎPM Bogdan Roman face un apel la primarul Achiriloaei, dând exemplul municipiilor Iași și Bacău, pentru ca un biciclist și un pieton să facă parte din comisia de circulație: „În Iași, de câțiva ani, un reprezentant al pietonilor și unul al bicicliștilor fac parte din componența comisiei de circulație. Ideile mai multor voluntari și ONG-uri de profil sunt astfel puse pe tapet, pentru binele comun, iar condițiile de mobilitate urbană se îmbunătățesc pe zi ce trece, pentru că propunerile vin din partea celor care se confruntă cu problemele reale ale comunității. Reiau propunerea adresată primarului municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, la una dintre ședințele de consiliu, de a accepta includerea a doi reprezentanți ai societății civile, unul al pietonilor și unul al bicicliștilor, în componența comisiei de circulație”.

La finele lunii ianuarie a acestui an, Consiliul Local Roman a aprobat componența comisiei de circulație. Consilierul ÎPM nu se regăsește ca membru. Componența Comisiei pentru circulație din Municipiul Roman, în vigoare, este formată din președinte – arhitect șef; vicepreședinte – reprezentant al aparatului de specialitate al Primarului municipiului Roman; secretar – reprezentant al aparatului de specialitate al Primarului municipiului Roman; membri – reprezentant al aparatului de specialitate al Primarului municipiului Roman; director Direcția Poliția Locală Roman; reprezentant Poliția Municipală Roman; consilieri locali – Andrei Fron (PNL), Dragoș-Viorel Moroșanu (PPU-USL) și Radu-Constantin Samson – consilier local USR și viceprimar al municipiului Roman.

Regulamentul comisiei de circulație este stabilit prin hotărâre de Consiliu Local. În același timp, prin dispoziție de primar, acesta poate permite accesul la lucrări și altor persoane care dovedesc că au competențe pentru pentru a îmbunătăți modul de circulație din oraș. Nu este obligat să facă asta, e doar o opțiune. Însuși primarul Leonard Achiriloaei, în mandatul anterior, când era consilier local, a făcut parte din comisia de circulație. Așadar, edilul cunoaște foarte bine problematica pusă în discuție de consilierul local și poate hotărî asupra oportunității de a permite și altor persoane care doresc să se implice accesul, măcar ca invitați permanenți, dacă nu cu drept de vot, să-și exprime opinia.

În același timp, printre consilierii nominalizați de a face parte din comisia de circulație se numără și viceprimarul Radu Samson, unul dintre susținătorii transparenței la nivelul administrației și a deschiderii față de cei care vor să circule în siguranță în orașul lor, fie ei pietoni, bicicliști sau conducători auto.

Vom reveni și cu un punct de vedere oficial al conducerii administrației publice locale, în ideea în care acesta va fi altul decât cel expus până acum în interpelările din Consiliul Local și care a fost nu musai negativ, mai degrabă lăsat „în analiză”.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0