Prima paginăPolitica

Consilierii locali PSD au votat împotriva menținerii taxelor locale la nivelul acestui an

Consilierii locali PSD au votat împotriva menținerii taxelor locale la nivelul acestui an

Dimensiune text

 

 

Luni, 5 noiembrie, consilierii locali romașcani au fost convocați în ședință ordinară, la vot fiind prezenți toți cei 21 de aleși locali. Pe ordinea de zi s-au numărat 19 proiecte de hotărâre, printre care s-a numărat și cel legat de stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul care vine, iar consilierii au introdus și punctul „diverse”. Toate proiectele au trecut de votul consilierilor locali. Așa cum era și de așteptat, cele mai multe discuții au fost făcute pe tema impozitelor de anul viitor. Conform proiectului de hotărâre, taxele pentru anul 2019 ar urma să rămână la nivelul anului acesta, după ce pentru 2018 ele au crescut cu 20% față de anul 2017.

Președintele de ședință, consilierul social-democrat Iulia Havrici, a făcut cunoscut faptul că Radu Samson, președinte USR Neamț, ar dori să ia cuvântul, însă propunerea nu a fost acceptată de majoritate. Astfel, cuvântul a fost dat consilierilor PSD, prin vocea consilierului Constantin Holban. Acesta a precizat că și-ar fi dorit să existe o „negociere” în prealabil, pentru că, în opinia sa, prin retragerea din campionate a echipelor de handbal și de fotbal se face o economie importantă la buget, dar și pentru că noile locuri de muncă ce vin ca urmare a deschiderii centrului comercial Roman Value Centre ar atrage noi venituri la bugetul local, ceea ce nu ar justifica menținerea impozitelor la nivelul anului acesta. Consilierii PSD au susținut că ar fi mai bine să se revină la impozitarea din 2017, eventual cu o creștere de maxim 5-10%. Primarul Lucian Micu a motivat decizia de menținere a taxelor pentru anul 2019 la nivelul celor din 2018 ca urmare a dorinței de a avea un buget „stabil”, care să ofere garanția posibilității financiare a Romanului de a plăti cofinanțarea proiectelor europene. Cei șase consilieri locali ai PSD au votat împotriva proiectului, însă liberalii au votat pentru. Astfel, în 2019 romașcanii vor plăti aceleași taxe și impozite ca în acest an, cu excepția celor care dețin autoturisme hibrid sau electrice, care vor fi scutiți de impozit.

La finele ședinței, consilierul PNL Leonard Achiriloaei a solicitat conducerii Primăriei Roman să ofere informații legate de propunerea avansată în primăvară de a schimba operatorul ApaServ cu ApaVital Iași, precum și despre stadiul discuțiilor pentru a rezolva problemele de la trecerea de cale ferată de la ieșirea din oraș. Consilierul PNL Daniela Suman a propus o consultare publică a cetățenilor cu privire la oportunitatea de a schimba operatorul de servicii de apă și canalizare. În același timp, primarul Lucian Micu a explicat că reprezentanții ApaServ solicită plata întregii sume din proiectul european câștigat de companie pentru județ, ce contrazice o adresă a Ministerului Fondurilor Europene ce precizează ce sume ar trebui să plătească Romanul pentru a putea schimba operatorul de apă pe cale amiabilă. Și consilierul PSD Iulia Havrici a explicat că o consultare publică ar fi inutilă, pentru că toți cetățenii ar fi de acord cu varianta unor prețuri mai mici pentru serviciile de apă și canalizare, iar forțele ar trebui să se concentreze pe găsirea soluției legale de a schimba operatorul.

Legat de trecerea la nivelul cu calea ferată, primarul Lucian Micu a declarat că marți, 6 noiembrie, se vor purta noi discuții cu cei de la CFR și agenții economici care utilizează căile ferate și se așteaptă ca, din primăvară, să se utilizeze o singură cale ferată, nu trei, iar aceasta să fie reparată cu implicarea tuturor utilizatorilor. Până atunci, administrația speră să se efectueze reparațiile necesare cu mixtură asfaltică rece, astfel încât să se mai diminueze din disconfort.

Consilierul PSD Radu Curpăn a dorit să-i ofere o carte sportivului Dan Stănescu, acesta vorbind câteva minute în fața aleșilor despre activitatea sa sportivă și dorința de a se implica pentru ca tot mai mulți cetățeni să facă sport.

La finalul ședinței, consilierul PSD Eugen Pătrașcu și-a exprimat regretul pentru retragerea din campionat a echipei de fotbal CSM Roman, primarul Lucian Micu explicând că echipele de juniori au fost păstrate și își vor continua parcursul sportiv.

 

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Liliana 3 ani

  Hei, Romanul nu este nici pe departe orașul pe care credeți că-l conduceți din punct de vedere administrativ! Deja se prevăd taxe mai mari. Romanul nu are un cinematograf, nu are străzi asfaltate cu simț de răspundere, serviciile lasă de dorit ( apa nu este potabilă, dese întreruperi de furnizare a gazului, a energiei electrice, parcări nemarcate de ani, dar pe care se plătesc impozite etc.). Ca simplu cetățean, observ că la nivel administrativ nu se fac decât ajustări de taxe ale romașcanilor.
  Deschiderea Roman Value Center, situat în zona parcului, va deveni un punct de atracție și pentru alții. Sperăm că ați luat măsuri de siguranță a cetățenilor aflați la cumpărături acolo.
  Faceți în așa fel să ne fie bine și nouă, contribuabililor de rând.