Prima paginăActualitateNeamt

Consiliere pentru condamnați, după model american

Tot mai mulţi judecători îi obligă pe condamnaţi să urmeze cursuri de consiliere. Programele implementate de Serviciul de Probaţiune Neamţ au fost testate cu succes în alte ţări.

Noul Cod Penal prevede ca o persoană condamnată să beneficieze de consiliere. Având în vedere că obligaţia este impusă de instanţa de judecată, condamnatul nu se poate sustrage de la îndeplinirea acesteia, deoarece neexecutarea obligaţiei atrage după sine revocarea sau modificarea pedepsei neprivative de libertate.

Unul din programele implementate de consilierii Serviciului de Probaţiune Neamţ pentru persoanele condamnate, dar care nu fac închisoare, a fost testat, până acum, în SUA, Canada şi Marea Britanie, iar rezultatele arată că o persoană condamnată care beneficiază de consiliere are şanse mai mari de reabilitare şi reintegrare în societate.

„Serviciul de Probaţiune Neamţ derulează programe pentru a ajuta persoanele din supraveghere să se confrunte cu problemele lor. Abordarea este interactivă, consilierul de probaţiune acordând asistenţă beneficiarilor pentru ca aceştia să poată identifica ei înşişi argumentele pentru schimbare, precum şi resursele necesare pentru a o realiza. Programele sunt derulate fie în grup, fie individual. Membrii unui grup nu învaţă numai de la consilierul de probaţiune care moderează sesiunile programului, ci şi unii de la alţii. Aceştia vin cu o varietate de experienţe, care devin exemple bune pentru fiecare participant, pe măsură ce îşi analizează sentimentele, gândurile şi atitudinile care le afectează sau le schimbă comportamentul. Rolul consilierului de probaţiune este acela de a-i orienta pentru a facilita schimbarea”, a afirmat Camelia Găină, şeful Serviciului de Probaţiune Neamţ.

La nivelul acestui Serviciu se derulează trei programe: unul individual şi două de grup.

Prin programul individual „Unul la unul”, persoanele condamnate învaţă cum să-şi reducă problemele, să-şi stabilească propriile obiective şi să-şi facă planuri, să preia controlul asupra propriei vieţi, gândind înainte de a acţiona, să-şi creeze moduri de a împiedica revenirea la vechile tipare de comportament.

În cadrul programelor de grup „Dezvoltarea de abilităţi sociale la adulţi” şi „Stop! Gândeşte-te şi schimbă”, condamnaţii învaţă „trucuri” prin care să stea departe de tentaţiile cu iz penal.

În evidenţa Serviciului de Probaţiune Neamţ sunt 308 persoane. În decursul anului, numărul de beneficiari ai serviciului a depăşit acest număr, deoarece minorii care primesc ca pedeapsă o măsură educativă au un termen de supraveghere mai mic, între trei şi şase luni.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0